
Fougasse
Fransmännen brukar ofta baka in olika saker i de här bröden. Soltorkade tomater, ost, skinka, salami, eller vad man råkar ha hemma. Personligen är jag inte stormförtjust i mat som bakats in i bröd, men det där gör man som man vill. Bröden blir bäst om man gräddar dem på riktigt hög värme, skriver bagaren Martin Johansson..

2 bröd
Deg:
- 5 g (1 tsk) jäst
- 200 g (2 dl) kallt vatten
- 300 g (5 dl) vetemjöl special
- 12 g (1 msk) olivolja
- 6 g (1 tsk) salt
- 3 g (¾ tsk) strösocker
Att strö på:
- olivolja
- flingsalt
- torkade örtkryddor (som oregano, rosmarin, timjan)
Ur boken Bröd bröd bröd – recept, råd och genvägar av Martin Johansson (Bonnier Fakta)
- Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Degen behöver inte knådas, bara röras tills den precis går ihop. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen vila i cirka 45 minuter.
- Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord, dela den i två bitar och forma till släta bullar. Lägg dem på ett fat eller en bricka, häll på några droppar olivolja och täck med plastfolie.
- Låt jäsa i kylskåpet i cirka 8 timmar. Det är viktigt att bullarna har jäst upp riktigt ordentligt när det är dags att baka ut bröden. Om inte — ta ut dem ur kylskåpet och låt dem stå i rumstemperatur en stund.
- Sätt ugnen på högsta möjliga värme. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och sprid ut olivolja över papperet (var inte snål!). Häll även lite olivolja på degarna och sträck sedan ut dem med händerna till ovala bröd, sisådär 20 cm långa kan vara lagom.
- Lägg bröden på plåten och gör några snitt i dem. Strö på flingsalt och örtkryddor och låt jäsa på plåten i 15–30 minuter.
- Grädda bröden i mitten av ugnen tills de har fått ordentligt med färg, cirka 10 minuter. Servera!