Kommentar. Ulrika Lindahl.

2019-10-18 13:00
Puffetikett
Dagens ETC

Vi går inte på Moderaternas snack om jämlikhet

Då hette de att de var det nya arbetarpartiet. Nu försöker de med jämlikheten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Återupprätta samhällskontraktet. Det är inledningen på den moderata partistyrelsens förslag till stämman som pågår just nu i Västerås. Partistyrelsen talar om en ”unik jämlikhetstradition”, att alla förväntas bidra till det gemensamma och betala skatt. Och att staten i gengäld ska ”erbjuda den trygghet som krävs för att människor ska kunna leva fria och bra liv”.

Det här samhällskontraktet har enligt den moderata partistyrelsen krackelerat. Det är gängkriminalitet och dödskjutningar, det är tusentals barn som lämnar skolan utan betyg och det är människor som har jobbat hela livet som inte får vardagen att gå ihop på ålderns höst.

Det är en intressant inledning. Det låter nästan som att den moderata ledningen vill ha mer jämlikhet.

Men det är förstås inte så. För sedan kommer de föreslagna lösningarna. Och de kan sammanfattas med orden hårdare tag. Polisen ska få större frihet att använda hemliga tvångsmedel, straffen ska skärpas, visitationszoner ska införas och polis ska sättas in även mot små brott, exempelvis mot folk som inte köpt biljett i tunnelbanan.  Det handlar om bidragstak och sänkta ersättningar för dem som har etableringsersättningar eller försörjningsstöd samtidigt som skatten för dem som jobbar ska sänkas ytterligare. Det handlar om färre hyresrätter och fler ägda bostäder. Det handlar om fri hyressättning och mer så kallad valfrihet i vården. Utvecklingsbiståndet till omvärlden ska slopas samtidigt som Sverige ska ta emot färre flyktingar.

Moderaterna håller fast vid och växlar upp den nyliberala linje med sänkta skatter och sänkta bidrag som har lett till att klyftorna växte i rekordfart under Alliansens regeringstid. Nu är politiken dessutom kryddad med unken konservatism och ren främlingsfientlighet som gör det otydligt var gränsen går mellan M och partiets nya kompisar KD och SD.

Det nya samhällskontrakt som Moderaterna vill bygga innehåller uppenbarligen också sådant som förbud mot slöja i förskolan och skolan och tiggeriförbud. Det går knappast att komma längre ifrån den ”unika jämlikhetstradition” som partistyrelsen försöker linda in sin politik i.

Moderaterna har gjort det förut. Sålt in sin politik under falsk flagg. Då hette de att de var det nya arbetarpartiet. Nu försöker de med jämlikheten, för att de vet att det bland svenska väljare fortfarande finns ett starkt stöd för ett jämlikt samhälle med små klyftor. Men vi går inte på det. Vi vet precis vad den här politiken leder till.

Ulrika Lindahl
Ulrika Lindahl 

Bor i Örebro. Ledarskribent på Dagens ETC.