Kommentar. Johan Ehrenberg.

2018-10-08 09:45
Puffetikett
Dagens ETC

Nya klimatrapporten – en käftsmäll för politikerna

I sin nya rapport går FN:s klimatpanel IPCC igenom vad som händer om vi når 1,5 graders temperaturhöjning eller om vi misslyckas och hamnar på 2,0.

Berättelsen är inte svårbegriplig. Allt blir värre om temperaturhöjningen inte stannar på 1,5 grader, visar IPCC:s nya rapport.

En tredjedel av världens koraller överlever 1,5 grader. Bara en hundradel överlever 2 grader.

10 miljoner färre människor (minst) tvingas flytta på grund av havshöjning om vi stannar på 1,5 grad. (Försök minnas vad som hände när några miljoner människor tvingades fly inbördeskrigets Syrien…)


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Kostnaden för samhällena blir enorma och ekosystem försvinner. Risken för att vi får en självspelande kris som rullar på vad vi än gör ökar kraftigt med varje decimal som höjs i termometern.

Dessutom, 1,5 grader är ett snitt för hela jorden. Höjningen blir kraftigare i vissa städer, mycket kraftigare i vissa regioner och den tveksamma glädjen att få segla i ett isfritt Arktis kan inte ersätta förlusten av verkliga skogar jorden runt. Nej, vi kan inte överleva utan skog.

IPCC skriver torrt, byråkratiskt och försiktigt. Det här är inga klimataktivister, här har vi formuleringar som ”med högsta sannolikhet” och ”med medelhög sannolikhet” och detaljerade redogörelser för olika effekter av förstörelse.

Forskning är inte politik, ändå finns det något som skriker bakom raderna.

IPCC förklarar att vi måste investera stort för att överhuvudtaget ha en chans. 70-85 procent av all el måste vara förnybar redan 2050. Men den andra energin måste även då ha koldioxidlagring (CCS). Och all kol måste bort. I torra ordalag konstateras att det därmed behövs investeringar på 2400 miljarder dollar före 2035. Alltså motsvarande 21 800 miljarder svenska kronor – och då har vi bara pratat energi.

IPCC:s rapport gör all politisk långsamhet pinsam.

Så vad betyder den för den kommande svenska regeringen?

Det finns några tydliga uppgifter man inte kan ignorera.

• Det är en elomställning man pratar om. Inte bränna träd eller odla raps. Samhället måste elektrifieras och elen måste vara ren.

•  Världens hem måste kylas och värmas rent. För Sverige betyder det rimligen en storsatsning på bergvärme och isolering.

•  Fjärrvärmen måste bli klimatneutral och lagra lika mycket utsläpp som den skapar. Annars fortsätter den industrin att vara ett svenskt jätteproblem.

•  Skogen måste öka rejält och inte avverkas. Det handlar om 10 miljoner kvadratkilometer på jorden bara för att kunna lagra CO2 i träden.

•  De gigantiska investeringarna måste till även om finansministrar pratar om att ”spara till svåra år” för alla år blir svåra om vi inte investerar nu.

•  Det måste också bli slut på investeringar i den förstörande sektorn. Divestera pensionsfonder och kommunala börssparande omgående.

I alla de scenarier IPCC räknar på finns ett inbyggt dilemma. Kalkylerna utgår ifrån att ny teknik ska göra det möjligt att lagra CO2 genom att ta bort den från atmosfären. Panelen erkänner att den tekniken inte finns idag. (Det är bara Norge som påstått sig ha den, men de kan inte visa att den fungerar.) De metoder som finns är mer skog, biokol och förstärkt matjord.

Här har Sverige en fantastisk möjlighet att utveckla storskaliga metoder. (Precis som man idag försöker få fram CO2-neutral stålproduktion.) Men detta kräver en politik som vågar ingripa och inte låter det som ska göras styras av vad de nuvarande företagen mår bäst av på kort sikt. Dilemmat är alltså att det saknas politisk vilja.

Sanningen är att IPCC:s rapport, hur neutralt skriven den än är, är en käftsmäll för en regering som tror att klimatkollapsen ska lösa sig med lite skattesänkning och god vilja hos de som äger förstörelsens verktyg.

Men rapporten utmanar också en radikal klimatrörelse som måste fokusera på att tvinga politiken att agera för att förstörelsen ska kunna stoppas. Det handlar inte om att gräla om hur vi bäst ska leva ett klimatsnällt liv som individer.

Det handlar om att göra politik av vardagen.

Om bojkotter, om demonstrationer, om att stoppa projekt som förstör, om att gå samman i medborgaraktioner mot den snöda vinningens aktörer. Om vi väntar på nästa forskarrapport har gradtalen i termometern hunnit stiga till ännu värre nivåer.

Läs vidare på nästa sida: Fakta ur IPCC:s specialrapport

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg