Kommentar. Ulrika Lindahl.

2020-03-27 08:30
Puffetikett
Dagens ETC

När vi nu dammar av socialismen – glöm inte människorna

Vi som har växt upp med en välfärd som hela tiden måste krympa för att överskottsmålen ska hållas, vi bara gapar. Varifrån kommer alla pengar?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

”Kapitalismen ber nu socialismen att rädda den från kollaps”.  Jag ser det fladdra förbi någonstans i sociala medier. Och så är det. När krisen slår till med full kraft finns det inte någon gräns för vad näringslivet, ja kapitalet, vill att staten ska göra när marknaden dör. 

Och den svenska staten har hittills ställt upp på kapitalets krav. Miljarderna sprutar på regeringens presskonferenser. 500 miljarder i räntefria lån till bankerna som förhoppningsvis lånar vidare till företagen. 300 miljarder till korttidspermitteringar och sjuk­löner där staten tar över ansvaret. 128 miljarder till de mindre företagen. Ytterligare 150 miljarder i veckan till småföretagen i form av skattelättnader och hyresstöd.

Vi som har levt med budgetdisciplin och finanspolitiska ramverk, vi som har växt upp med en välfärd som hela tiden måste krympa för att överskottsmålen ska hållas, vi bara gapar. Varifrån kommer alla pengar? 

Ja, det är klart att det måste finnas jobb kvar att gå till när epidemin är över. Men om vi nu ska kalla in och damma av socialismen i kristider vore det bra om pengarna också gick till människorna, inte bara kapitalet. När Spanien inför a-kassa åt alla och planerar basinkomst för dem som inte får stöd genom andra åtgärder, har den svenska regeringen varit ganska tyst om hur alla timanställda, utförsäkrade och gig-jobbare ska få hjälp att klara sig. När Spanien betalar hyran åt dem som inte har råd just nu och förbjuder att el och vatten stängs av för dem som inte kan betala räkningarna så har den svenska regeringen inte svarat på Hyresgästföreningens krav på hyresrabatter för de som förlorar jobb och inkomst i coronakrisen. 

Och framför allt, när solidaritet nu är på allas läppar, var är pengarna till den gemensamma välfärden? De som nu kämpar och räddar liv på intensivvårdsavdelningarna och i äldreomsorgen gör det trots, och inte tack vare, läget i den svenska välfärden. Nu hyllas de av politikerna men sparbetingen på kommuner och regioner ligger kvar. Hittills är det sagt att kommunerna och regionerna får en miljard i stöd för extraordinära insatser i samband med coronakrisen. En miljard. Hur mycket var det kapitalet skulle få nu igen, ja just det flera hundra miljarder. Bara stödpaketet på 5 miljarder till flygbranschen skulle räcka till i runda slängar 11 000 undersköterskor. 

Ja, socialismen är välkommen. Men låt den rädda liv. 

Ulrika Lindahl 

Bor i Örebro. Ledarskribent på Dagens ETC.