Kommentar. Andreas Gustavsson.

2017-11-03 09:30
Andreas Gustavsson.
Andreas Gustavsson.

Hör du pysandet? Det är luften som går ur nyfascismen

Här i Sverige har rörelsen alltid varit perifer och fåtalig. Företrädare klagar i sociala medier över att de behandlas som paria. 

Vissa barn har många namn. Det senaste året har medier använt begreppet alt-right för att beskriva en strömning i USA, med förgreningar och likasinnade även i Europa – och i Sverige. Men det handlar om högerextremism.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Fascism är en passande etikettering. Det glömdes bort ett slag när Richard Spencer – rörelsens karismatiske, megalomane företrädare – lät sig intervjuas av allt och alla, för att lägga ut texten om mångkulturalismens faror och behovet av en skyddad vit enklav.

Anledningen till att han kunde kravla sig in från marginalen är givetvis att Donald Trump samtidigt flyttade in i Vita huset – och med sig tog han Breitbarts chefsideolog Steve Bannon och andra med sympatisk inställning till en aggressiv, ideologisk rörelse som är övertygad om att deras själva existens hotas av liberaler, socialister, feminister, judar och antirasister.

Den uppdaterade extremhögern – egentligen ny enbart i den bemärkelse att det finns här och nu, tankegodset har hämtats från förra århundradet – verkade ett tag kunna växa genom en allians med Vita huset. Så blev det inte riktigt. Donald Trump försökte visserligen bagatellisera mordet i Charlottesville, där en högerextremist i augusti 2017 rammade motdemonstranter med sin bil.

Men det gick inte. Pendeln hade börjat svänga tidigare, men där hände något avgörande. Många förstod vad som döljer sig bakom försköningen alt-right, att det är våldsförhärligande fascism som har potential att utföra terror.

Här i Sverige har rörelsen alltid varit perifer och fåtalig. Företrädare klagar i sociala medier över att de behandlas som paria. Nu är det en situation som Richard Spencer befinner sig i – även om han gör sitt bästa för att bygga ett nätverk med högerextremister i andra länder, inte minst i Östeuropa. Han drömde om något helt annat. Det blev uppenbart när Dagens ETC intervjuade honom tidigare i år.

– Donald Trump gjorde oss mainstream, sa han, uppfylld av tanken att på allvar etablera sig i Washington, som en accepterad politisk aktör.

Då hade han ingen ångest för att han på ett möte ropat ”Hail Trump! Hail our people! Hail Victory!” varpå publiken svarade med Hitler-hälsningar. Istället talade han om hur icke-vita medborgare skulle kunna repatrieras på ”etisk och fredlig väg”.

– Tänk om vi erbjuder nyare afrikanska immigranter ett hem i Afrika och 10 000 dollar i kontanter om de lovar att återvända och inte komma tillbaka som medborgare, föreslog han.

Det var Richard Spencer som myntade alt-right redan 2008. Då var han redaktör på den libertarianska nättidskriften Taki’s magazine, efter att ha hoppat av doktorandstudier i modern europeisk intellektuell historia. Sedan har han graviterat mot fascismen. Historien är full av krig, menar Richard Spencer. Folk dominerar varandra och det var européerna som vann slaget om den nordamerikanska kontinenten. Så därför ”tillhör USA vita män”.

– Folk som jag borde dominera för att vi är bäst på alla sätt, sa han till Dagens ETC utan att blinka.

Han kommer inte till Sverige. Arrangören anför diverse problem: Richard Spencers inresetillstånd till Europa, svårigheter att hitta lämplig lokal. Men troligare är att tillräckligt många inte ville betala för att komma. Totalt fanns 100 biljetter till salu.