Kommentar. Eigil Söderin.

2018-09-13 13:45
Puffetikett
Dagens ETC

Högern lider av svår klassdyslexi

Vem är det som röstar på en politik för utbyggd välfärd? Jo, den som i hög grad nyttjar sjukförsäkring, gratis sjukvård och a-kassa mellan tillfälliga anställningar.

De flesta vet att rika röstar blått men det är tydligen en nyhet för somliga att fattiga röstar rött. Även om SD bryter in bland arbetare – hälften är numera mer eller mindre höger – klassröstar svenskarna fortfarande väldigt mycket.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


Det blir tydligt i vissa valdistrikt i förorten Djursholm där varannan väljare är moderat, samma mönster finns i Långedrag och Vellinge. Kapitalägare och höga chefer i Saltsjöbadsområdet Rösunda klassröstar lika mycket som arbetarna i det närliggande Fisksätra, en röd enklav i ett blått hav.

Vem röstar på en politik för utbyggd välfärd? Jo, den som i hög grad nyttjar sjukförsäkring, gratis sjukvård och a-kassa mellan tillfälliga anställningar. Tvingas du sälja din arbetskraft istället för att styra över någon annans arbete färgar det hur du ser på samhället och på vad som bör göras. Förklaringen finns såklart inte i hudpigment, färg på passet eller vilka högtider man firar.

Socialister har länge varit starka i fattiga stadsdelar på grund av envis organisering men också socioekonomi. Det som har hänt de senaste decennierna är att arbetarklassen i dessa områden har etnifierats.

Det är viktigt att komma ihåg nyanserna. Det finns konservativa arbetare och vänsterpartister på Östermalm. Men den nyradikaliserade högern ser allt mer i svartvitt. Och SvD:s ledarskribent Ivar Arpi lider även av klassdyslexi. Han pekar på polisens 23 så kallade särskilt utsatta områden och skriver bekymrat att ”en majoritet av de nya väljarna som kommer till landet röstar vänster”.

Oron finns även hos den Svenskt näringslivssponsrade bloggaren Rebecka Weidmo Uvell som twittrar: ”Så här ska det inte se ut i en demokrati”. Hon syftar inte på det låga valdeltagandet utan på att de röstar fel: ”Luktar röstskola från sossar och klanröster”. Även GP:s ledarskribent Jenny Sonesson är inne på samma spår: ”Sossarna urstarka i Vivalla. Klanröster?”, twittrar hon. De glömde nämna Reinfeldtklanen som dominerat en stockholmsförort i tre generationer.

Dessa högerröster reducerar tiotusentals svenskar till bidragsmaximerande nickedockor under någon slags obskyrt klanstyre. Retoriken är inte bara rasistisk utan riskerar att splittra och söndra demokratin. Men det kanske är meningen.

Nästa steg i den argumentationslinjen blir att stänga ute de obildade och de oönskade från den politiska demokratin. Låter det överdrivet? Det är exakt detta som föreslås i en bok som nyligen gavs ut av Svenskt näringslivs tankesmedja Timbro. I förordet skriver författaren: ”I den här boken hävdar jag att om alla fakta håller bör en del människor inte ha rösträtt, eller bör ha svagare rösträtt än andra”.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter