Kommentar. Andreas Gustavsson.

2021-04-27 08:28
Puffetikett
Dagens ETC

En av förra årets allra viktigaste publiceringar

Min förhoppning är att offren fått upprättelse, speciellt det dussin personer som valde att berätta om traumatiska, kränkande erfarenheter.

Vår granskning av Operakällaren, och av den infernaliska utsatthet som varit kvinnliga anställdas jobbvardag under många år, blev en av fjolårets viktigaste publiceringar.

Det gäller helt säkert för Dagens ETC. Här kunde vi visa vad vi strävar efter, vad vår satsning på kvalitativ och grävande journalistik kan resultera i.

Det gäller även för de många som drabbats av Stefano Catenaccis gränslöshet, som heller inte fått något stöd från andra chefer som konsekvent valt att prioritera sin stjärnkock. Han skulle skyddas till varje pris. Tv-profilen. Kungakocken. Det starka, flärdfulla varumärket började och slutade med honom.

Min förhoppning är att offren fått upprättelse, speciellt det dussin personer som valde att berätta om traumatiska, kränkande erfarenheter.

”Han är chef, kändis och ägare i ett, vad ska man göra?” sa en källa till Dagens ETC.

Ingen förtjänar den totala maktlösheten.

Nu har Stefano Catenacci köpts ut och emigrerat.
”Det är oerhört härligt att han är borta”, säger en anställd på Operakällaren i den uppföljande artikel vi publicerar idag.

Min förhoppning är också att granskningen förändrar inte bara Operakällaren som arbetsgivare och -plats, utan också har sänt en permanent chockvåg genom en bransch som länge dominerats av män och av pennalistisk machokultur, inte sällan svept i alkoholdimmor.

Varför har ingen avslöjat det här tidigare?

Jag misstänker att en starkt bidragande orsak är att svenska medier förlamades efter metoo, där en rad publiceringar blev fällda. Vissa på goda grunder, andra i ett slags överdriven backlash.
Uthängningar saknar egenvärde. Dagens ETC – och även Expressen – valde ändå att namnge Stefano Catenacci och Operakällaren. Nej, han har aldrig polisanmälts för något av det vi avslöjade. Ja, han tillbakavisar allt. Men våra källor berättar konkret och trovärdigt om allvarliga incidenter, varav flera vi sedan kunnat belägga med vittnen. Dessa källor har gett oss när, var, hur. Dessutom är han en en av landets mest kända inom sin bransch, vid tillfället även hovtraktör, det vill säga kungafamiljens egen kock.

Stefano Catenacci har anmält Dagens ETC till Medieombudsmannen (MO). Ett utlåtande väntas inom en månad.

Jag har dock inte ändrat mig.

Det var rätt beslut att publicera och att namnge.

Annars hade absolut ingenting förändrats på Operakällaren.