Miljö.

2021-04-07 12:10
Johan Nilsson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Munskydd och take away – plasten ökar under pandemin

Plastanvändningen i Sverige har ökat rejält under pandemin. Framförallt är det takeaway-förpackningar och sanitetsartiklar såsom munskydd och plasthandskar som står för uppgången.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Siffror från Avfall Sverige visar att svenskarna återvinner rekordmycket. Branschorganisationen pekar på ett ökat engagemang för miljö och nya beteenden i samband med pandemin som två möjliga orsaker till att fler förpackningar än någonsin lämnas till återvinning.

Kraftig uppgång

Samtidigt rapporterar Sveriges radio att svenskarnas plastanvändning gått upp rejält sedan covid-19-pandemin slog till. Att allt fler köper så kallad takeaway-mat är en av orsakerna, men också en kraftigt ökad användning av olika hygien- och sanitetsprodukter.

– Det stämmer att vårt plastanvändande generellt har gått upp, framför allt när det gäller munskydd, plasthandskar och liknande sanitetsprodukter. Men vi ser även att det har skett en ökning i takeaway-sammanhang, säger Åsa Stenmarck, ansvarig för nationell plastsamordning på Naturvårdsverket till SR.

30 procent är förpackningar

Även om svenskar återvinner mer än någonsin kan vi bli ännu bättre. Ungefär 30 procent av innehållet i en vanlig sop­påse är förpackningar, där en stor del består av just oljebaserad plast.

– Det bästa vi kan göra som konsumenter är att lämna in allt vi tror är en plastförpackning för återvinning, säger Åsa Stenmarck till SR.

Återvinner rekordmycket

I genomsnitt lämnade svenskarna in 50 kg förpackningar till återvinning under 2020, mer än någonsin tidigare och en ökning med åtta procent jämfört med 2019.

Mest ökade mängden pappersförpackningar, som steg med 16 procent. Plast- och glasförpackningar ökade med elva procent. Samtidigt minskade mängden insamlade tidningar.