Ledare. .

2015-10-19 03:59
Bernie Sanders Bild: John Locher/AP
Bernie Sanders

Ledarstick: Sanders ger syre till debatten

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

”Om jag anser mig vara en del av casino-kapitalismen som ger några få så mycket och flertalet ingenting och där Wallstreets girighet och vårdslöshet kvaddat ekonomin? Nej, det gör jag inte!”

Så svarade presidentkandidaten Bernie Sanders på frågan om han anser sig ”vara kapitalist”. Sanders har mycket knepiga ståndpunkter i bland annat vapenfrågan men han ger syre till debatten. Det var länge sedan amerikansk politik var så här spännande att följa.

Början på finanskris

Kronan är rekordstark igen. Det betyder att exportföretagen får problem med nya ordrar. Ska vi gissa att minusräntan blir superminusränta snart?

Frågan är om inte detta sjuka system i stället borde diskuteras mer grundläggande. Hur kan en krona bli starkare när landet erbjuder minusränta? Vi ser inte slutet på en finanskris utan början på en annan.

Volvo gör elbil...

...men man hoppas att marknaden ska vilja lämna plats för dem även fast man kommer igång först 2019. Dessförinnan ska Volvo presentera ännu fler hybridbilar. Därmed gör Volvo som de andra europeiska biltillverkarna gjorde för några år sen. Hybrider betyder att man förlänger dieselbilen, man hoppas att dubbla motorsystem ska lugna köparna som kan köra korta sträckor på el, resten på diesel. Utsläppen globalt kommer givetvis inte minska med hybridbilar. Och inte är de billiga heller. En ny värsting-volvo kostar lika mycket som en ny Tesla. Men är mycket, mycket smutsigare.