Ledare. Ulrika Lindahl.

2021-06-08 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Först skyller de på boendesegrationen – sedan ökar de den

Förutom att tjockleken på föräldrarnas plånbok redan har avgjort starten på livet så blir den allt mer avgörande för hur resten av livet ska bli när både ditt bostadsområde och din skola är segregerad. Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Klassresan börjar i klassrummet. Det är ett liberalt favorituttryck. Nyamko Sabuni använde det så sent som häromveckan när Liberalerna presenterade sina sju punkter för skolan med fokus på ordning och reda och satsningar på spetsbegåvningar. Det ska inte spela någon roll varifrån du kommer och hur mycket pengar dina föräldrar har på banken, du ska kunna komma hur långt som helst bara du satsar och gör rätt val.

Val är nyckelordet här. Ingen ska kunna luta sig tillbaka och lita på att att det finns en plats på en skola men bra lärare som kan hjälpa dig utifrån dina förutsättningar. Precis som när du ska jaga bästa elavtalet eller telefonabonnemanget ska du jämföra skolor, välja och välja om för att ligga på topp. Att du är sex år när du börjar och att din eventuella klassresa helt avgörs av just dina föräldrars förmåga att göra de här valen, det får inte riktigt plats i den liberala världsbilden.

Valet är den heliga graal som ska lösa alla problem. Och när det kommer statistik och forskning som visar att sedan skolan privatiserats och marknadiserats så blir den borgerliga lösningen att skrika ännu högre om att välja. När Centerpartiet säger att vi har ett unikt system för skolan i Sverige, så handlar det inte om att vi är det enda landet i världen som låter riskkapitalister göra obegränsade vinster på barnen skolgång, utan om att ”alla elever oavsett tjockleken på föräldrarnas plånbok kan välja skola”. Fler ska välja. Alla ska välja. Välja sig till en klassresa bort från allt som eventuellt begränsar dig. Bort från ditt bostadsområde och din familj.

Friskolornas riksförbunds nya ordförande och förre detta centerpartiska riksdagsledamoten Sofia Larsen kör samma taktik. Och exakt samma retorik. När hon får frågor om att friskolorna drivit på segregationen och minskat likvärdigheten i svensk skola så blir svaret att rätten att välja har gjort att ”var du bor och vilken tjocklek du har på plånboken inte är lika viktigt längre”. Partiet och marknadsskolornas lobbyorganisation läser ordagrant från samma papper. Och på det pappret står det att när kritiken segregation i skolan växer, peka då på något annat. Peka på boendesegregationen. Det är den som delar upp eleverna.

Så det är vad de gör.

Sedan ökar de boendesegregationen. Centern och Liberalerna har tvingat igenom en utredning om marknadshyra i nybyggda hyresrätter. I fredags presenterades den. Blir förslagen verklighet kommer hyresvärden att fritt få sätta hyran på nybyggda lägenheter. Hyran ska sedan höjas varje år – mer om hyresvärden kan peka på att området där huset ligger har blivit mer attraktivt. Alltså om fler vill bo där. Om fler väljer att bo där. De som kan välja. De som har råd. 
De som inte har råd får ”välja” andra områden. Där det bor andra som inte har råd med det nya, attraktiva. Där barnen får gå i skola tillsammans med andra som har valt det oattraktiva.

Boendesegregationen har ökat i Sverige sedan 1990-talet, konstaterar Delegationen mot segregation. Både den den som delar upp människor efter deras utbildning och inkomster och den som delar upp människor efter vilket land de är födda i. För att de ekonomiska klyftorna har ökat. De rika drar ifrån och deras val ökar uppdelningen. Delegationen skriver i sin rapport från förra året: ”Hushåll med begränsade ekonomiska resurser har svårare att välja var de bosätter sig, varför de mer resursstarkast preferenser blir styrande för fördelningen av grupper över staden”. De fortsätter: ”Forskare är överens om att segregationen har en påverkan på en individs livschanser, så kallade grannskapseffekter”. Mest påverkar det utbildningsutfall. Därför att sexåringen som ska börja skolan inte är fri att välja.

Förutom att tjockleken på föräldrarnas plånbok redan har avgjort starten på livet så blir den allt mer avgörande för hur resten av livet ska bli när både ditt bostadsområde och din skola är segregerad. 

Klassresan börjar inte i klassrummet. Den har börjat långt tidigare. Och i skolan cementeras den. Skolan är därför alldeles för viktig för att din skolgång ska få avgöras av dina föräldrars val. Eller av andras föräldrars val. Klassresan börjar först när valet inte längre spelar någon roll.