Ledare. Jenny Bengtsson.

2018-07-07 15:45
Annie Lööf håller tal i Almedalen 2018.  Bild: Henrik Montgomery/TT
Annie Lööf håller tal i Almedalen 2018.

Centerpartiet har fastnat i sin lönesänkande loop

Är det inte ungdomarna så är det de nyanlända. Och är det inte de så hittar man säkert någon annan grupp.

Århundradets reform – så kallar Annie Lööf sin nya plan för arbetsmarknaden i allmänhet och för nyanlända arbetstagare i synnerhet. Lööf, som under senaste tiden seglat upp som Alliansens egen människorättskämpe, lade under veckan fram sagda plan och lovade att den också skulle bli verklighet om Centerpartiet får något att säga till om efter valet. Reformen ska leda till att 100 000 nyanlända får jobb, är tanken.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


För den som vill ta del av okritiska hyllningar till detta tilltag går det bra att läsa Dagens Nyhetera ledarsida, istället för den här.

För någon måste ändå prata klarspråk om vad som menas med de fyra punkter som Centerpartiet går till val på inom ”århundradets reform”. De är inte några nyskapande frihetsförslag, utan snarare högst traditionell högerpolitik.

”För det första måste det finnas en möjlighet för nyanlända att ta ett första jobb med lite lägre ingångslön än idag.”

Här bjuds en riktig möjlighet för de som av olika anledningar flytt hit att få stå sida vid sida med vita svenska arbetstagare och utföra precis samma arbete som dem, men tjäna låt säga 25 procent mindre i lön för mödan. Den bakomliggande faktorn till varför är givetvis att de som avviker från den vita normen som råder i Sverige blir diskriminerade på arbetsmarknaden. Detta har visats otaliga gånger, bland annat i undersökningar som gjorts där arbetsgivare setts sålla bort namn som inte låtit traditionellt svenska i ansökningsprocesser. Vissa på arbetsmarknaden förvisas dessutom redan till att arbeta med sådant som den utbredda vita medelklassen inte skulle kunna tänka sig att göra. Städa andras hem, som exempel. Inträdesjobb, som de kallas – är grejen för för den som tror att det går att bota strukturell rasism genom att på ett strukturerat sätt placera rasifierade arbetstagare i jobb med lägre lön.

”För det andra måste kostnaderna för att anställa sänkas."

Kostnaderna är Centerpartiets favoritfråga. Kampen om minskade kostnader kommer att fortsätta ända tills arbetstagarna i princip betalar sina arbetsgivare för att få jobb. Här handlar det om att sänka skatten för de som väljer att anställa en nyanländ. Inte bara ska den nyanlände vara tvungen att tjäna mindre än andra, arbetsgivaren ska inte behöva betala någon arbetsgivaravgift heller. Anställ en nyanländ – slipp betala det som bland annat finansierar pensioner, sjukförsäkring och arbetsskadeförsäkring! Det låter hållbart i längden, eller hur? Nej. Och dessutom är det dyrt, som jämförelse kan man titta på när Centerpartiet och kompani drev igenom en halvering av restaurangmomsen. Pengarna landade i olika arbetsgivarfickor. Branschen fortsatte som vanligt.

”För det tredje måste dagens arbetsförmedling göras om i grunden.”

Det räcker inte med de många skandaler som omgärdat de privata coachning- och matchningsföretagen som glider runt på arbetsmarknaden. Det räcker inte med historier om arbetssökande som får sitta och poppa popcorn medan företag håvar in bidrag från staten för sina tjänster. Och det räcker framför allt inte med att man under lång tid genom den politiska styrning man ändå har bedrivit har förstört Arbetsförmedlingens möjligheter att utföra sitt uppdrag. Sverige behöver fler skrupelfria popcornpopparprogram som arbetssökande kan få sitta och häcka i. Det är Lööfs löfte till alla.  

”För det fjärde behöver vi en modern anställningstrygghet.”

För centerpartister går det att använda vilka skäl som helst för att sabotera anställningstryggheten för människor. I ”århundradets reform” används automatisering och digitalisering för ändamålet. Här kommer den klassiska högerfrågan om att skrota hela eller delar av Lagen om anställningsskydd (Las) in... Som vanligt. Kompetens ska vara vägledande, framför år i arbetet. Precis så som det redan fungerar på arbetsmarknaden, vilket flera av landets fackföreningar försökt förklara för döva centeröron flera gånger om.

Lööf skiftar bara målgrupp för samma återkommande politiska förslag, år ut och år in. Är det inte ungdomarna så är det de nyanlända. Och är det inte de så hittar man säkert någon annan grupp att utnyttja för att införa en politik som på både kort och lång sikt kommer att sänka löner, ja, allas löner, och göra människor ännu mer otrygga på arbetsmarknaden än de är idag.

Århundradets reform? Snarare samma-visa-varje-år-reform.
 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter