Kultur & Nöje.

2019-05-13 18:46
Dennis Wedin, M. Foto: TT
Dennis Wedin, M.
Puffetikett
Dagens ETC

”Viktigt att människor ges möjligheten att göra bostadskarriär”

Tre frågor till Per Wedin, M, Stockholms bostadsborgarråd som är ytterst ansvarig för att bostadsrättsombildningar åter görs möjliga inom allmännyttan, i stadens ytterområden.

Det finns en nu utbredd oro i Stockholms ytterområdena för att det ska bli ombildningar. Kommentar på det?

– Ombildningarna är något som sker på de boendes egna initiativ. Vill man som boende inte ombilda sin lägenhet kommer man inte att behöva göra det, utan då får man bo kvar som hyresgäst. Jag ser väldigt allvarligt på att Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen sprider rykten och hot om vräkningar i samband med ombildningarna. Ingen boende ska behöva oroa sig för detta.

Varför är det viktigt för er med dessa ombildningar?

– En mångfald av olika boendeformer ger en mer blandad stad och kan bidra till att minska segregationen, öka tryggheten och förbättra stadsmiljön. Vi har öppnat för möjligheten till ombildning i elva stadsdelar i ytterstaden där andelen hyresrätter och allmännyttan är särskilt hög, och där en jämnare fördelning vore som mest betydelsefull. Samtidigt är det viktigt att människor även i dessa stadsdelar ges möjlighet att göra bostadskarriär utan att behöva flytta därifrån.

Ser ni detta som en integrationsfråga? I så fall, varför inte fler hyresrätter i stället, i rika områden där de inte är lika vanliga?

– Vi ser det som ett av flera verktyg för att minska segregationen. Vi har ett väldigt ambitiöst mål om att bygga 5 000 hyresrätter per år, varav uppemot 2 000 i stadens egna bostadsbolag. Det ska byggas hyresrätter över hela staden. I exempelvis Bromma pågår just nu en rad bostadsprojekt, med minst 460 hyresrätter.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter