Kultur & Nöje.

2018-09-13 16:59
Göteborgsskådespelaren Josefin Neldén spelar Maggan Nilsson i SVT:s kostymdrama Vår tid är nu. I vanliga fall syns hon oftast på scen på Backa teater.  Bild: Elina Bratt Lejring
Göteborgsskådespelaren Josefin Neldén spelar Maggan Nilsson i SVT:s kostymdrama Vår tid är nu. I vanliga fall syns hon oftast på scen på Backa teater.
Puffetikett
Dagens ETC

”Vi är båda väldigt känslostyrda”

När första säsongen av SVT:s Vår tid är nu sändes sågs varje avsnitt av två miljoner tittare. 1 oktober har andra säsongen premiär.

”Det kommer dyka upp den del nya personer”, säger skådespelaren Josefin Neldén.

Den svenska dramaserien Vår tid är nu är en av SVT:s mest påkostade produktioner någonsin. Kostymdramat tar avstamp i tiden kring andra världskrigets slut och utspelar sig under flera årtionden framåt. Handlingen kretsar till stor del kring familjen Löwander, deras restaurang Djurgårdskällaren och människorna som arbetar där. I säsong två syns Maggan Nilsson, en av servitriserna på restaurangen, allt mer. Bakom karaktären står Göteborgs-skådespelaren Josefin Neldén.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är roligt att serien sträcker sig under så lång tid. Till en början är Maggan bara en person som bär tallrikar i bakgrunden men i säsong två och tre växer karaktären, säger hon.

Vår tid är nu utspelar sig i Stockholm men är till stor del inspelad i Göteborg och i Jonsered. Mycket av säsong tre har filmats under sommaren. Säsong två spelades in redan under 2017.

– Det är ovanligt med ett filmprojekt som håller på så länge. Vi i kärngänget har nästan blivit som en ensemble, säger hon.

Vad kan du avslöja om handlingen i säsong två?

– I slutet av första säsongen blir ju Maggan invald som ordförande i facket. Det engagemanget fortsätter och hon börjar även studera. Det dyker upp en hel del nya karaktärer som för handlingen framåt. Bland annat en högt uppsatt politiker.

Trots att Maggan och Josefin lever i helt olika tider kan hon se många likheter mellan karaktären och sig själv.

– Bland annat är vi båda väldigt känslostyrda. Mycket av det hon gör grundas i emotion. I hennes fall tar det henne in i politiken, medan det i mitt fall har styrt in mig på skådespeleriet.

Arbetade i motvind

I inledningen av serien fick Maggan arbeta mycket i motvind. Bland annat fick hon kämpa för rätten att ta hand om sitt eget barn, då hennes granne upptäckte att hon hade en kärleksrelation med en annan kvinna.

– Hon ställs inför helt absurda situationer som jag som heterosexuell kvinna på 2000-talet varit förskonad från. Men trots att vi lever under så olika förutsättningar kan jag känna igen mig mer och mer i henne ju längre serien går. I säsong två är vi även mer lika i ålder än i säsong ett.

För att komma in i karaktären har Josefin bland annat lagt mycket tid på att lära sig att servera och bära tallrikar.

– Det förde även med sig mycket andra saker, som till exempel fysisk hållning.

Inför varje tagning förbereder hon sig på olika sätt beroende på vad det är för scen hon ska göra.

– Vissa scener kanske kräver att jag varit supersocial innan medan andra att jag är noggrann med att härbärgera energi.

Van vid att bli igenkänd

I samband med Vår tid är nu är Josefin Neldén tjänstledig från Backa teater, där hon arbetar sedan 2009. Tidigare har hon även haft stora roller bland annat i långfilmssuccéerna ”Tjenare kungen” och ”Känn ingen sorg”. Den sistnämnda ledde till en guldbaggenominering 2014 för bästa kvinnliga biroll. I samband med att filmerna varit bioaktuella har Josefin vant sig vid att bli igenkänd på stan, men säger att det händer oftare nu efter att hon medverkat i Vår tid är nu.

– Det märks att det är väldigt många som sett serien. Ofta kommer det fram folk som inte kan placera var de sett mig, de tror att vi känner varandra. Det blir en lite märklig situation, jag känner mig inte riktigt bekväm med att säga ”Du kanske har sett mig på tv”.

Josefin gjorde sin första stora teaterroll i föreställningen En måste ju leva på Angereds teater. Därefter har hon medverkat i en rad uppsättningar, bland annat Backa teaters Misfits som gick på turné runtom i Europa 2016. Men att skådespeleri skulle bli hennes yrke var inte självklart från början.

– Mamma satte mig i teatergrupp när jag var sju år, men då slog det mig aldrig att jag skulle jobba med det, även om det var en dröm. Det jag gillar med skådespeleri är att få prova på så många olika sorters liv och situationer.

Under årens lopp har det blivit en hel del både film och teater för Josefin Neldén.

– Jag tycker om filmen för att det är så ombytligt. Det är nya människor och situationer varje dag. Teatern är en helt annan process. Varje publik innebär nya reaktioner och nya energier.

Avkopplande med odling

Josefin gick det naturvetenskapligt programmet på Hvitfeldtska i Göteborg. Därefter blev det tre års teaterstudier på Wendelsbergs folkhögskola.

– Det var väldigt roligt. Andra året på folkhögskolan fick jag rollen i Tjenare Kungen och sedan rann det vidare.

Josefin bor tillsammans med sin fästman och deras treåriga dotter vid Nya varvet.

– Vi har en liten trädgård där vi bor. Han pluggar till trädgårdsmästare och vi tycker båda om att fixa i landet. Jag tycker det är väldigt avkopplande att rensa ogräs och plocka rabarber.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Josefin Neldén

Ålder: 33 år.

Familj: Fästman och treårig dotter.

Uppväxt: I Backa.

Förebilder: Just nu är det Greta Thunberg och de andra som skolstrejkat för klimatet utanför riksdagshuset i flera veckor. 

Senast sedda film: Three billboards outside Ebbing Missouri. En mycket bra film och superintressant ur ett skådespelarperspektiv!

Aktuell med: Spelar Maggan Nilsson i SVT:s kostymdrama Vår tid är nu som har premiär 1 oktober.