Kultur & Nöje.

2018-01-05 09:51

Utställning lyfter den hemstickade vanten

Egen­designade och hemstickade vantar samlas in till en utställning som ska visas i Landskrona och Luleå. De flesta som stickar och virkar är kvinnor. Det är ett hantverk som lockar många unga och som har en växande flora av ­appar, bloggar och poddar till sin hjälp.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hemslöjden i Landskrona, Länshemslöjdskonsulenterna Region Norrbotten  och Norrbottens museum i Luleå står bakom projektet där de under namnet #delavantar har bett landets stickare att skicka in vantar som de själva har designat mönstret till. Vantar med mönster kommer att visas under våren i först Landskrona och sedan Luleå.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Inspiration till utställningen kom från en utställning förra året, där reproduktioner av gamla samiska vantar visades. I den utställning som nu produceras använder man sig också av sociala medier, som dagens handarbetare använder för ­inspiration och nätverkande.

Direktsänd podd

När utställningen #delavantar invigs blir det föredrag om digitala plattformar, appar och andra verktyg som finns för dem som är intresserade av stickning.

– Vi kommer att ha en ­poddare som sänder direkt från invigningen. Det blir genom det ett experiment för oss, där vi aktivt involverar de sociala medierna, säger Sofia Månsson, konsulent på Skånes hemslöjd och en av de ansvariga för utställningen.

”En lyxgrej i dag”

Det har alltid varit kvinnorna som stickar mest, men statusen för handarbetet har genomgått en förvandling.

– Hemstickade plagg sågs tidigare som något man hade för att man inte hade råd med annat, men är i dag mer av en lyxgrej, säger Sofia Månsson.

Bland dem som stickar finns det olika grupperingar, allt från ”garn­snobbar” till dem som tar vad de har tillhands och gör något av det.

– Garnsnobbar är de som bara vill använda sig av natur­material av hög kvalitet. De kallar sig själva för det, säger Sofia ­Månsson.

Ett tecken på att stickboomen kan ha kommit för att stanna är att det bland unga tjejer finns en växande skara som har gått från att bara sticka till att även karda, spinna och färga sina egna garner.

– De kallar sig indiedyers. Många är amatörer men en del blir proffs som skriver böcker och håller föredrag, berättar Sofia Månsson.

Den internationella sajten ­Ravelry fungerar som en sorts Facebook för hemslöjdare.

– Där kan du gå in och se att det är 72 000 andra som är online, säger Sofia Månsson.

Hyllar sin stad

Insamlingen till #delavantar­ avslutas på måndag och ­arrangörerna räknar med att då ha fått in omkring 200 vantar till utställningen.

En av dem som deltar är Matilda Mellergård Hagel, 32 år, i Landskrona. Hon är sjukskriven för utmattningsdepression och började sticka för bara ett år sedan. Stickningen har för henne blivit som en form av terapi, vilket hon berättar om på sitt Instagramkonto.

– Jag har alltid något skapande att arbeta med. Men målning och tecknande väcker prestationsångesten och stressen till liv, medan stickningen har blivit något som jag bara gör för min egen skull, säger hon.

Matilda Mellergård Hagels bidrag till utställningen är två egendesignade vantar, där hon hyllar sin hemstad genom att ha använt dess gamla och nya vattentorn som inspiration till mönstren.

– När det talas om Landskrona så handlar det ofta om de problem som finns där. Jag ville därför göra något som tog fasta på det fina som också finns, säger hon.

#delavantar visas:

Hemslöjden­ i Skåne, Landskrona 20 januari–3 mars 2018.

Norrbottens museum,  Luleå 10 mars–30 april 2018.

Vid invigningen kommer ­Madelene ­Linderstam, Gävle och ­Josefine ­Hedlund, Linköping hålla föredrag om poddar, appar, Raverly och annat som rör sociala medier.