Serier.

2016-06-28 15:00
– Jag ser Siri som en svensk Asterix, säger Per Demervall.
– Jag ser Siri som en svensk Asterix, säger Per Demervall.

”Tuff tjej som är van att få som hon vill”

I höst kommer seriealbumet Siri och vikingarna, skapat av Per Demervall och Patric Nyström. Men redan nu publicerar Dagens ETC ett utdrag. Du kan följa Siris äventyr som följetong hela sommaren i papperstidningen.

– Siri är en tuff tjej som är van att få som hon vill, säger Patric Nyström.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Siri och vikingarna är ett 80 sidor långt barnäventyr om vikingaflickan Siris resa till Miklagård. Albumet släpps på Rabén & Sjögren i höst men redan nu publicerar Dagens ETC ett smakprov som följetong under sommaren.

– Siris pappa är vikingahövding så hon är van att få som hon vill och hon är väldigt påhittig. Om hon inte får tag på vatten och det är jobbigt att gå till brunnen bygger hon en rörställning för att få in vatten i huset. Så hon är väldigt uppfinningsrik och finurlig, lite bossig men väldigt snäll. Och hon älskar äventyr, säger Patric Nyström som skrivit manus.


TECKNA EN PRENUMERATION NU!

Läs Siri och vikingarna hela sommaren i Dagens ETC!


Skapa egen figur

Per Demervall har ritat serien. De båda ville skapa en egen figur och Siri växte fram genom många och långa diskussioner.

– Det har varit en lång och vindande resa fram till Siri som jag ser som en svensk Asterix fast det handlar om en tjej Just historiska serier har jag jobbat med väldigt mycket. Allt från när jag en gång i tiden tecknade Röda Rummet till att ha tecknat 1700-tal som Bellman, säger Per Demervall.

När de väl fick klartecken från Rabén & Sjögren i september blev de tvungna att arbeta intensivt för att fixa deadline. De hade ett halvår på sig och det som först var tänkt som en 60-sidig seriebok svällde till 80 sidor på order av förlaget. Det blev arbete sju dagar i veckan och Patric Nyström fick skriva manus parallellt med att Per Demervall ritade. En process han inte är van vid.

– Jag är inte van att lämna manus i första version på det sättet. Ofta jobbar man igenom det till version två eller tre innan man skickar till tecknare och redaktör. Nu fick jag skriva kapitlen och skicka till Per direkt. Egentligen har jag renskrivit manus i efterhand, säger Patric Nyström.

Läs vidare på nästa sida: Siri och vikingarna