Från trauma till triumf. Så ser rubrikerna om den 24-åriga Yuval Raphael ut.
Den 7 oktober 2023 befann hon sig på musikfestivalen Nova i Israel, strax intill den palestinska gränsen. På hennes Instagram syns klipp där glada ungdomar dansar till hård techno, de har palestinasjalar runt axlarna, glitter i ansiktet och det euforiska uttryck som bara uppstår på en riktigt bra fest.
När Hamas soldater attackerar festivalen flyr Yuval Raphael och hennes vänner med bil. De lyckas inte ta sig särskilt långt, eftersom vägen blockeras av Hamas, och de gömmer sig istället i en bunker.
Där låg hon och runt 50 andra festivalbesökare i åtta timmar medan terrorister sköt och släppte granater i bunkern vid ett flertal tillfällen. När IDF säkrat platsen och Yuval Raphael kunde ta sig därifrån var bara hon och tio andra vid liv.
I intervjuer beskriver Yuval Raphael hur Novamassakern gav henne nya perspektiv.
– Jag kände att det måste finnas en anledning till att jag fick behålla mitt liv. Att jag måste ge varje dröm jag har en chans, för att hedra gåvan jag fick när jag överlevde. Och vad är rädslan för att misslyckas jämfört med rädslan för att dö?, säger hon i en intervju med Israel Hayom.
Dedikerade Abba-låt till israeliska offer
Hon bestämde sig för att satsa på musiken, och ställde upp i Israels talangshow ”Rising star”, där vinnaren också får representera landet i Eurovision. I talangshowen uppträdde hon bland annat med ”Anyone” av Demi Lovato och Abbas ”Dancing Queen” som hon dedikerade till de som dödades av Hamas under Nova-massakern.
Hon gick segrande ur tävlingen, något som Aftonbladets Eurovision-expert Torbjörn ”Tobbe” Ek tror berodde på hennes egna erfarenheter.
– Jag är övertygad om att det påverkade de som röstade i ”Rising star” att Yuval är en av överlevarna från musikfestivalen Nova. Den som inte påverkas av det har ett så iskallt hjärta att man inte vet var man ska ta vägen. Det är helt förståeligt att de israeliska tittarna röstade på henne med det i åtanke. Men också för att hon har en fantastisk röst, hade hon sjungit som en kråka hade hon antagligen inte vunnit.
Uppvuxen på bosättning
Yuval Raphael föddes år 2000 på en ”moshav”, en typ av lantbruksbosättning belägen mellan Jerusalem och Tel Aviv. När hon var sex år gammal flyttade familjen till landet hon nu ska tävla i, Schweiz, där de bodde i tre år och där Yuval Raphael lärde sig franska. Ett språk som hon också sjunger på i låten hon tävlar med i Eurovision, ”New day will rise”, som framförs på både engelska, franska och hebreiska.
När familjen återvände till Israel flyttade de till Ra’anana, en ort belägen strax utanför Tel Aviv där Yuval Raphael fortfarande bor. Under skoltiden pluggade hon dans och teater, för att efter studenten genomföra landets obligatoriska militärtjänst.
Fram till hennes medverkan i ”Rising star”, hade hon aldrig sysslat med musik professionellt, även om det under hela hennes liv varit en dröm. Hon hade aldrig stått på en riktig scen, och beskriver i intervjuer hur hon första gången reagerade på hur stor den var.
Jag vet att Israel-kritiker fnyst åt detta och sagt saker i stil med: ”Okej, ska de komma med ännu en låt om fred?”
Balladen ”New day will rise” är enligt Torbjörn Ek inte något som sticker ut i sammanhanget.
– Det är en väldigt typisk Eurovision-låt generellt, men också en väldigt typisk Eurovision-låt för Israel. Väldigt ofta har Israel tävlat med låtar som har handlat om att vi ska stå enade tillsammans och som signalerat framtidshopp. Jag vet att Israel-kritiker fnyst och sagt saker i stil med: ”Okej, ska de komma med ännu en låt om fred? De kanske borde sopa framför sin egen dörr först”.
”October rain” var för politiskt
Eurovision-arrangören EBU har en policy om att låtarna som tävlar inte ska innehålla några politiska budskap. Förra årets bidrag från Israel med artisten Eden Golan behövde skrivas om för att godkännas till Eurovision.
– Låten hette ursprungligen ”October rain” men det sa EBU nej till, för att den texten var för tydligt politisk. Det var en uppenbar referens till Hamas terrorattentat som ägde rum i oktober på den här musikfestivalen Nova.
”October rain” blev istället ”Hurricane” och ledde till en femteplats för Israel i Eurovision 2024. Nu tävlar landet med en låt utan några känsliga budskap, men vars framförare överlevt ett minst sagt politiskt attentat.
Israels är enligt spelbolagen en av favoriterna i årets tävling. Och Torbjörn Ek tror att Israel kan räkna med en liknande placering i år som förra året.
– Israel kommer absolut gå vidare från semifinalen, säger jag utan att tveka. Jag tror inte att hon är med i slutseger-striden, men det skulle inte förvåna mig om Israel kommer topp fem.
Om de väljer att lyfta hennes personliga historia kan det skapa engagemang
Han säger också att Yuval Raphaels stöd kan komma att påverkas av ländernas Eurovision-kommentatorer och hur mycket de väljer att prata om hennes erfarenheter från Nova-festivalen.
– Om de väljer att lyfta hennes personliga historia kan det skapa engagemang hos tv-tittarna och få dem att lyssna lite extra uppmärksamt på hennes framträdande.
Hundra procent övertygad om buanden
Trots att låten i sig inte tar ställning har Yuval Raphael i intervjuer sagt att hon vill berätta för Eurovision-tittarna om sitt land och vad hon och de andra offren gått igenom. ”Inte från en plats där jag söker medlidande, utan från en plats där jag står stark i ljuset av detta, och i ljuset av de buanden jag är hundra procent övertygad om kommer komma från publiken”.
Tidigare har flaggor från land som inte medverkar i Eurovision varit förbjudna under tävlingen. Men i år är alla flaggor som är tillåtna enligt schweizisk lag tillåtna på arenan. Det inkluderar den palestinska flaggan, som vi kan förvänta oss att få se en hel del av under tävlingen.
Flera länder har uttryckt missnöje mot Israels medverkan, och förra veckan krävde ett 70-tal artister och låtskrivare som tidigare deltagit i Eurovision att EBU utesluter Israel. Men Torbjörn Ek tror trots det inte att Israel-kritiken kommer vara lika närvarande under årets Eurovision.
– Förra året så var konflikten mellan Israel och Palestina, eller Israel och Hamas, så aktuell och så mycket på folks näthinnor. Det är inte lika ”top of mind” i år, nu är fokus mycket mer på Donald Trump och vad som händer i USA.
Han säger också att han är helt övertygad om att EBU trots kritiken kommer att låta Israel medverka även i år.
– EBU är ju väldigt tydliga med att de som är medlemmar i EBU har rätt att tävla i Eurovision. Och det finns inget krav på att ens land ska vara i fred för att man ska få vara medlem i EBU. Det som finns är krav på att tv-bolagen ska producera fria och oberoende nyheter, och EBU gör bedömningen att det israeliska TV-bolaget gör det.
– Så jag är hundra procent säker på att vi kommer se den israeliska artisten tävla och vara på scen i Basel.
Lyckönskningar från Israels president
Strax innan Yuval Raphael reste till Schweiz träffade hon Israels president, Isaac Herzog. Han skickade henne sina största lyckönskningar, och bad henne komma ihåg att när hon står på scenen i Basel kommer hon ha stöd från varje israeliskt hem, från alla i den judiska diasporan, ”och inte minst från Nova-tragedins rena och sörjande familjer, den horribla massakern”.
Yuval Raphael har själv, av förklarliga skäl, undvikit att diskutera politik i sina intervjuer. Men på en presskonferens avslutade hon ändå med en tydlig uppmaning.
– Det som är riktigt viktigt för mig är gisslan. De borde ha fått komma hem för längesen och bör bli släppta nu.