Hoppa till innehållet

Mötet

Transaktivisten: ”Det finns något som är ännu svårare att ångra än en behandling och det är att ta sitt liv”

”Stopphormoner innebär en liten risk för personer, jämfört med det lidande som att utvecklas åt fel håll skapar,” säger Frank Berglund.
”Stopphormoner innebär en liten risk för personer, jämfört med det lidande som att utvecklas åt fel håll skapar,” säger Frank Berglund. Bild: Bild: Hossein Salmanzadeh

Dagens ETC

Mediernas ensidiga fokus på transpersoner som ångrat sin vård kan i förlängningen innebära livsfara för människor. Orden är Frank Berglunds, som i dag har sin behandling att tacka för livet.

En måndagskväll våren 2008 sätter sig en blyg, 13-årig pojke från Vallentuna på tunnelbanan med ett bultande hjärta. När han kommer fram till Sveavägen och pressar sitt finger på porttelefonens knapp intill RFSL-skylten i regnbågsfärger har han ingen aning om att detta besök kommer förändra hans liv. Att det kommer leda till att han hittar sig själv och att han några år senare kommer ha genomgått både en könsidentitetsutredning och en hormonbehandling. Han vet inte att han sex år senare äntligen, efter år av väntan, kommer få hemskickat ett papper där det står att han har blivit en juridisk man. Inget om vilken enorm lättnad detta ska skänka honom. Han har åkt direkt från skolan i Täby, har ryggsäcken på ryggen och är bara i början på sitt livs resa. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln