Kultur & Nöje.

2018-02-01 16:04
Åsa Söderqvist, eller ShitKid som hon kallar sig när hon gör musik, är nominerad i kategorin årets rock. Foto: Pressbild
Åsa Söderqvist, eller ShitKid som hon kallar sig när hon gör musik, är nominerad i kategorin årets rock.

”Tänk om jag vinner och får en liten pokal”

Manifestgalan är Sveriges oberoende musikgala. På fredagskvällen hålls den för sextonde året i rad och totalt ska 21 priser delas ut till artister, kompositörer och musiker som alla ligger på oberoende skivbolag. En av dem är ShitKid, som nominerats till ”årets rock” för sin hyllade trummaskinspunk.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Det är faktiskt första gången jag får gå på någon gala, säger Åsa Söderqvist som ShitKid heter när hon är en vanlig knegare på lagret.

– Jag lyfter lådor, tejpar saker och går på stegar. Jag gillar fan att jobba, men om jag kunde vara rockstjärna på heltid så skulle jag ju hellre vara det, skrattar hon.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hon lade ut sina första låtskisser på Soundcloud för två år sedan och blev snabbt ett namn på många musikintresserades läppar. Efter tre ep-skivor och ett album har ShitKid hyllats stort av både recensenter och fans. Hon har spelat på Roskildefestivalen, Way Out West, Umeå Open och By:Larm. Nöjesguiden kallar musiken ”genial gör-det-själv-rock” och beskriver den senaste ep:n ”This is it” som ”alltid avskalat och akut modernt i sin skramlighet”.
Hon är glad över uppmärksamheten och inte orolig för att behöva leva upp till alla hyllningar.

– Det är jättekul och jag blir jätteglad att det går så bra. Jag försöker att inte ta det så himla seriöst utan bara ha kul. Och det har jag verkligen.

Spelar in i bilen

ShitKid har länge spelat in sina avskalade låtar hemma i sovrummet. Nu har hon hittat en ny favoritplats.

– Bilen är min favorit-inspelningsgrej nu. Det funkar väldigt bra, men det är ju bara sången jag spelar in där, inte gitarr och trummor.

Men att musiken låter så minimalistisk och punkig är egentligen inte något medvetet val.

– Om jag hade kunnat spela musik så vet jag inte hur det hade låtit. Nu har jag ju väldigt små medel och spelar typ bara på bassträngarna på gitarren. Men jag vill ju göra mer, vara lite mer som ett riktigt band. Kanske till och med ha riktiga trummor, säger hon.

– Jag vill sjunga som han i The Strokes. Att min nya ep heter ”This is it” är en hyllning till dem. Jag har gillat alla de där rockbanden. Jag gillar ju verkligen mainstream också. Att blev så bart som det blev var ju bara för att jag inte visste något annat vis att göra det på. Det blev som en grej i sig, men det är inte superviktigt att vara lo-fi.

Fixar pokalhylla

Att bli nominerad till Manifestgalan betyder mycket, menar Åsa Söderqvist.
– Tänk om jag vinner och får en liten pokal! Jag ska fixa en sån pokalhylla då. Det är kul och det ser väl bra ut i texter när man ska spela live och så, att ha vunnit priser.

Bland de andra nominerade på Manifestgalan, som hålls på klassiska Nalen i Stockholm, finns namn som Mattias Alkberg, Pale Honey, Sammy & Johnny Bennett, Dolores Haze, Pascal, Ane Brun och inte minst folkduon Sara Parkman & Samantha Ohlanders – som nominerats i tre klasser.

ShitKid-Åsa ser mest fram emot att hänga med sin vän, sångerskan Sarah Klang, som är nominerad i live-kategorin.

– Hon bor ju inte i Göteborg längre, så det ska bli kul att få hänga med henne. Och det ska bli jättekul att få gå på gala.

Fakta:

Manifestgalan

När: Fredag 2 februari klockan 19.

Var: Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm.

Vad: Sveriges oberoende musikgala med 21 priser.


Fakta:

ShitKid
Namn: Åsa Söderqvist.

Född: 1992 i Kramfors.

Bor: Göteborg.
Debutalbumet ”Fish” släpptes i fjol. Har släppt tre ep-skivor, den senaste ”This is it” kom 19 januari.

Live har hon sällskap på scen av Greta Faxberg och Linda Hedström.