Kultur & Nöje.

2021-02-23 08:30
 • Förra veckan exploderade protester i Barcelona, Madrid – ett flertal spanska städer – mot fängslandet av rapparen Pablo Hasél: Han greps för sådant han skrivit på Twitter och i raplåtar. Bild: Felipe Dana/AP/TT
  Förra veckan exploderade protester i Barcelona, Madrid – ett flertal spanska städer – mot fängslandet av rapparen Pablo Hasél: Han greps för sådant han skrivit på Twitter och i raplåtar.
 • De våldsamma protesterna – och polisvåldet – har lett till en politisk konflikt inom regeringen. Bild: Felipe Dana/AP/TT
  De våldsamma protesterna – och polisvåldet – har lett till en politisk konflikt inom regeringen.
 • Protesterna började då en 32-årige katalanske rapparen, som egentligen heter Pau Rivadulla Duró, greps för att avtjäna ett niomånaders fängelsestraff. Bild: Felipe Dana/AP/TT
  Protesterna började då en 32-årige katalanske rapparen, som egentligen heter Pau Rivadulla Duró, greps för att avtjäna ett niomånaders fängelsestraff.
 • 2018 dömdes Hasél till ett tvåårigt fängelsestraff för att ha kallat den spanske före detta kungen Juan Carlos ”maffiaboss”. Bild: Paul White/AP/TT
  2018 dömdes Hasél till ett tvåårigt fängelsestraff för att ha kallat den spanske före detta kungen Juan Carlos ”maffiaboss”.
 • Marta Teixidor är en av de som protesterar. ”Varför får inte han trycka radikala åsikter, fascister och nazister får ju heila på torgen”, säger hon. Bild: Privat
  Marta Teixidor är en av de som protesterar. ”Varför får inte han trycka radikala åsikter, fascister och nazister får ju heila på torgen”, säger hon. 
Puffetikett
Dagens ETC

Stora protester efter att katalansk rappare fängslats

Han förolämpade den spanska kronan och polisväsendet i sångtexter och tweets. Den katalanska rapparen Pablo Hasél har blivit en symbol för yttrandefriheten. Nu sitter han i fängelse.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För bara några veckor sedan var hans namn relativt okänt för den stora allmänheten. Men förra veckan exploderade protester i Barcelona, Madrid – ett flertal spanska städer – mot fängslandet av rapparen Pablo Hasél. Han greps för sådant han skrivit på Twitter och i raplåtar. Demonstranter byggde barrikader, brände sopkorgar och polis sköt projektiler och grep tiotals. En demonstrant förlorade ett öga av en polisprojektil.

– Vi protesterar för rätten att uttrycka oss fritt. Varför får inte han trycka radikala åsikter, fascister och nazister får ju heila på torgen, säger protestanten Marta Teixidor till Dagens ETC.

Anses ha förolämpat kungen

Protesterna har pågått sedan förra veckan då den 32-årige katalanske rapparen, som egentligen heter Pau Rivadulla Duró, greps för att avtjäna ett niomånaders fängelsestraff. Han har tidigare dömts vid flera tillfällen, bland annat för sångtexter där han stöder den våldsamma terrorgruppen ETA. Den här gången var det en rad tweets från 2014 och 2018 som domstolen menade ”överskrider rätten till opinion- och yttrandefrihet”. Han anses skyldig till att ha förolämpat kungen och förhärligat terrorism.

”Provokatör, utmanande och anhängare av den katalanska självständighetsrörelsen”, enligt domstolsprotokollet. Rapparen skulle infinna sig i fängelset senast den 12 februari för att avtjäna sitt straff. I stället barrikaderade han sig inne i Lérida-universitetet tillsammans med ett tiotal sympatisörer och proklamerade att han inte tänkte gå frivilligt

– Vi viker oss inte, kampen fortsätter. Död åt fasciststaten! ropade han och höjde en knuten näve i luften efter att universitet hade stormats och han fördes in i en polisbil.

2018 dömdes Hasél till ett tvåårigt fängelsestraff för att ha kallat den spanske före detta kungen Juan Carlos ”maffiaboss,” den spanska polisen yrkesmördare och anklagat militärpolisstyrkan Guardia Civil för att tortera och mörda migranter.

Men enligt spansk lag frias alla förstagångsförbrytare om straffet är kortare än två år. Pablo Hasél har därför aldrig tidigare suttit i fängelse.

”Död åt kungafamiljen”

På Twitter anklagar Pablo Hasél ofta spansk polis för tortyr och mord och kallar polisstyrkan Policia Nacional för ”Policia Nazional” med z i en referens till nazismen. I den senaste domen flaggades drygt 60 tweets.

”50 skadade poliser? De där jävla yrkesmördarna biter sig själva i tungan medan de spöar upp folk och påstår sedan att de är skadade” skrev han till exempel, liksom:

”Guardia Civil torterar och skjuter mot migranter? Demokrati. Skämt om fascister? Terrorismapologet”.

I domen finns en sångtext där han kallade Spaniens förre kung Juan Carlos för ”idiot”. Låten heter  ”Juan de Bobon” där ”Bobo”n betyder just idiot. En lek med den förre monarkens titel som Juan de Borbón – del av den kungliga Borbón-ätten.

Hasél har också skrivit låten ”Död åt Borbón-ätten” där han anklagar kungafamiljen för samröre med Franco-regimen och rappar att kungens syster förtjänar att ”sättas i giljotinen”. Han flaggades särskilt för att driva med den spanska kungafamiljens samröre med den saudiarabiska:

”Det spanska kungahusets vänner bombar sjukhus medan vår kung går på horhus med dem”.

ETA och GRAPO

Men Pablo Hasel är kontroversiell även i vänsterkretsar. Anledningen är hans upprepade hyllningar av den baskiske terrororganisationen ETA, som under fyra årtionden dödade över 800 människor. I flera sångtexter, som dock inte tillhör den senaste domen, har han sjungit att flera av organisationens offer ”förtjänade” ett nackskott eller att ”bilen exploderade”. I den senaste domen finns ett par tweets som anses terrorapologetiska där han uttrycker stöd för medlemmar i ETA.

”Joseba Arregi, mördad av polisen som torterade honom”, twittrade han om en före detta medlem i terrororganisationen som ska ha dött i fängelse av naturliga orsaker.

”Jo, de representerar oss” twittrade han som svar på en annan tweet med en bild på en medlem i den militanta, marxistiska antifascistgruppen GRAPO, terrorklassade av bland annat USA och Kanada och som ligger bakom ett 80-tal mord.

Domen mot Hasél har blivit en en vattendelare i Spanien. Regissören Pedro Almodovar, skådespelaren Javier Bardem och en rad andra kulturpersonligheter har gått ut i stöd till honom. Spanska Amnesty International kallar dessutom domen ”orättvis och oproportionerlig”. Dagens ETC pratade med Ignacio Mendez vid organisationen.

– Det här handlar inte om du eller jag tycker om det han skriver eller sjunger. Ingen ska fängslas för osmakliga skämt eller åsikter. Så länge han inte uppmanar till våld borde inte han eller någon annan dömas för vad sina ord. Det här är ett oproportionerligt och överdriven restriktion av en medborgares rättighet. Han är inte den enda som drabbats av dessa lagar. Flera andra journalister och artister har drabbats de senaste åren. Spanska staten måste ändra lagstiftningen, säger Ignacio Mendez.

Lagreform på gång

De våldsamma protesterna – och polisvåldet – har lett till en politisk konflikt inom regeringen som är en koalition mellan det spanska Socialdemokraterna – vars ledare Pedro Sánchez är premiärminister – och Vänsterpartiet Podemos. Pedro Sánchez har fördömt våldsamheterna medan Podemos har uttryckt stöd för demonstranterna.

Strax före stormningen av universitetet där Pablo Hasél barrikaderade sig påbörjade den spanska regeringen arbetet med att reformera lagen, bland annat den ”munkavlelag” som förbjuder spanjorer att ”förolämpa” kungahuset, polisen och, även, ”glorifiera” terrorism.

Munkavlelagen i Spanien (La Ley Mordaza)

Infördes av högerregeringen PP 2015 och kriminaliserar aktiviteter eller yttranden som ”stör den allmänna ­ordningen”.

Böter eller fängelse kan utfärdas för att:

Demonstrera utan tillstånd

Fotografera poliser

Förolämpa kungahuset eller flaggan

Glorifiera terrorism

Flera andra artister och aktiv­ister har dömts under lagen

24-årige José Miguel Arenas, Alías ”Valtonyc” dömdes till 3,5 års fängelse för att i sina texter ”förolämpa kungen” och ”incitera till våld”.

En ung kvinnlig student fick villkorlig dom för att ha skojat om ETA på Twitter.

En satirtidning fick grova böter för att ha publicerat bilder på kungen i en sexuell situation.

Lagen och straffen fördöms av organisationer som ...

Amnesty International

Svenska Pen International

Human Rights Watch