Hoppa till innehållet

Dokumentär

Amy Winehouse – stjärnan som återvände till mörkret

Amy trodde själv aldrig att hon skulle lyckas. ”Det händer aldrig en judisk tjej från norra London.” Men hon började skriva låtar som fjortonåring och talangen var omöjlig att stoppa.
Amy trodde själv aldrig att hon skulle lyckas. ”Det händer aldrig en judisk tjej från norra London.” Men hon började skriva låtar som fjortonåring och talangen var omöjlig att stoppa. Bild: Bild: Matt Dunham/AP

Dagens ETC

I ett kollage av hemmavideor, röstmeddelanden och nyhetsinslag får vi se en ny, mänsklig sida av Amy Winehouse. Leonidas Aretakis ser en hjärtskärande dokumentär om en unik begåvning som förlorade brottningsmatchen mot sina demoner.

Som nioåring startade Amy Winehouse ett band med sin bästa vän Juliet. Hon älskade Salt-n-Pepa så bandet fick heta Sweet-n-Sour (Amy var Sour). Pappan Mitch var taxichaufför men sjöng jazz med Amy i hemmet – Frank Sinatra, Dinah Washington, Ella Fitzgerald. Hon började på teaterskola när hon var tolv, men hon passade aldrig in bland alla duktiga flickor och blev utkastad för att ha piercat näsan och skolkat. Amy trodde själv aldrig att hon skulle lyckas. ”Det händer aldrig en judisk tjej från norra London.” Men hon började skriva låtar som fjortonåring och talangen var omöjlig att stoppa.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

Populärt val: 3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln