Kultur & Nöje.

2019-06-29 17:00
Foto: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Sommarens bästa spel för resan

Oberoende av vädergudarnas lynne innebär sommar ledighet, när många av oss hoppas hinna umgås. Det gör vi såklart på allra bästa sätt med hjälp av sällskapsspel. För den som vill ha en sommar oavsett väder presenterar vi en fullfjädrad trestegsraket med allt du behöver veta inför sommarens samkväm. I dag: kompakta spel som passar för resan.

GW:s Ruffel & Båg

Spelidé: En kortlek med ett gäng skurkar och några brott. Den som lyckas göra flest vinner. Men som för alla brottslingar i hela världen: akta dig för GW!

Så tyckte vi: Oerhört enkelt upplägg för ett friskt och fartfyllt spel där slumpen gör det mesta och taktiken mest är för syns skull. Det är samma roliga karaktärer i det här kompakta lilla kortspelet som i spelet GW:s brott, men där slutar också likheterna. Det här är ett betydligt snabbare spel som passar lika bra för familjen som sommarmyset med gänget i förtältet. Det kommer snart bli lite kult med de här GW-spelen.

Ålder: 10+

Antal spelare: 3–6

Speltid: 20+ minuter

Distribution: Alga


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Röda tråden

Spelidé: Tio frågor eller påståenden i fallande svårighetsgrad ska leda sällskapet till lösningen.

Så tyckte vi: Smart frågespel som går ut på att hitta den gemensamma nämnaren på lösningen. Det kan handla om vad som helst och ju tidigare du vet lösningen desto troligare att du kammar hem vinsten. Att man måste vänta på sin tur ger spelet spänning och lagom slumpnivå. Perfekt spel för bilen!

Ålder: 7+

Antal spelare: 2+

Speltid: 20 minuter

Distribution: Nicotext

Finurligt med Astrid

Spelidé: Enkelt upplagt frågespel utifrån Astrid Lindgrens värld och hennes liv. Du ska bli av med samtliga kort på din hand genom att svara rätt på varje kategori.

Så tyckte vi: Sommarens absoluta frågesport för barnen uppväxta i Bullerbyland. Här samsas Pippi, Emil och alla de andra med små anekdoter ur Astrids liv. Gulligt spel med en bra balans på svårighetsnivån så att alla kan vara med om de vuxna lägger lite band på sig. Behändigt att ta med varsomhelst.

Ålder: 5+

Antal spelare: 2–5

Speltid: 15 minuter

Distribution: Alga

Mini MIG Högskoleprovet

Spelidé: Inget speltest utan frågesport och den här behändiga fickasken med frågor som skulle passa på högskoleprovet är en verklig utmanare i genren.

Så tyckte vi: Det kanske inte är ”party party” med frågor som skulle passa på högskoleprovet. Den här versionen av Mini MIG är full av kunskapens hörnstenar.  Kategorierna slumpas fram av en tärning men själva problemen är på en rätt hög nivå och passar kanske allra bäst för studenten och hens föräldrar. Kul med annorlunda utmaningar som huvudräkning i en frågesport.

Ålder: 14+

Antal spelare: 2–6

Speltid: 20 minuter

Distribution: Compete Now

Handbok för superhjältar: Rollspelet

Spelidé: Rollspelandet stiger nedåt i åldrarna och det här, i samma värld som ”Handbok för superhjältar”, torde locka nya till en tydligt återfödd hobby.w

Så tyckte vi: Långa resor i trånga utrymmen eller stugor utan wifi? Ta tillvara på tiden med att testa ett rollspel! Det här är för genren ett relativt enkelt upplägg med kom-igång-regler för ovana. Ändå en hel del tabeller och regler som gör att ni gärna bör ha en någorlunda spelvan spelledare. Här skapar ni ett äventyr tillsammans i Röda maskens värld. Snyggt men framför allt fantasieggande!

Ålder: 10+

Antal spelare: 3+

Speltid: 120+ minuter

Distribution: Eloso Förlag

Abandons

Spelidé: Ett solospel där du ska ta dig genom en kortlek som bildar en labyrint mot utgången. Fastnar du i en återvändsgränd är det kört.

Så tyckte vi: Gillar du att lägga patiens är Abandons definitivt spelet för dig. En kul utmaning som blir olika varje gång man spelar och därför perfekt dagarna i stugan utan wifi eller med en lemonad på uteserveringen. Passar från typ 8 år vad än kartongen säger…

Ålder: 14+

Antal spelare:  1

Speltid: 15 minuter

Distribution: Puzzling Pixels Games

Cthulhu Dice

Spelidé: Ett tärningsspel som är mer som en partyhöjare för kultister. Ett rent slumpspel där den som sist förlorar förnuftet vinner. Om nu inte Cthulhu tar er allihop förstås.

Så tyckte vi: Mer lätthanterligt än Cthulhu Dice blir inte ett spel. En 12-sidig tärning och ett gäng gröna små stenar som representerar förnuft. Det är allt. Ett rent turspel som fungerar mest som ett snabbt tidsfördriv för den som är lite inne på de där gamla onda gudarna.

Ålder: 10+

Antal spelare: 2–6

Speltid: 5 minuter

Distribution: Steve Jackson Games

Illusion

Spelidé: Hur stor del av kortet består av en specifik färg? Lägg i storleksordning och du vinner, förmodligen.

Så tyckte vi: Rasande simpelt spel där man ska försöka lägga korten i ordning efter hur mycket av en viss färg som syns på korten. Det låter enkelt men uppskattningsförmågan kan vara gravt överskattad hos vissa. Kul och ibland förbluffande spel som blir vad det heter… en illusion.

Ålder: 8+

Antal spelare: 2–5

Speltid: 15 minuter

Distribution: Brädspel.se

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter