Kultur & Nöje.

2020-09-15 19:15
Puffetikett
Dagens ETC

Sofia Helin om drottningen: ”En jävla skitsituation”

I de svenska drottningarnas liv ryms makalösa kvinnoöden – makt som sedan gömts och glömts. Nu får de breda ut sig i TV4:s dramatiserade dokumentärserie ”Drottningarna”.

”Vissa var fostrade på ett sätt så att de kunde förskansa sig makt. De har format mycket av vår historia”, säger Sofia Helin som är programmets presentatör.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Omtalade och baktalade. Mäktiga och glamorösa. Alltid ett steg bakom kungen”. Så presenteras den historiska dokumentärserien som får premiär i TV4 i oktober. I påkostade dramatiseringar med maffiga kostymer och hundratals statister ska tittarna få bekanta sig med bland annat Hedvig Eleonora, Lovisa av Nederländerna och drottning Kristina.

– De är färgstarka, olika, och alla har sin inre eller yttre kamp som de bedriver, säger ”Bron”-stjärnan Sofia Helin som är presentatör och berättarröst i programmet.

Manusförfattarna har med historikers hjälp arbetat hårt för att vrida det kungafokuserade perspektivet och istället sätta kvinnorna i fokus. Här kommer en helt annan berättelse fram: I drottningarnas liv ryms makalösa kvinnoöden.

– Det har förvånat mig hur okända de här drottningarna är. Jag visste nästan ingenting om någon av dem innan, säger Sofia Helin, som sedan tidigare har ett historieintresse och har läst idéhistoria på universitet.

– Det är intressant vilka mandat drottningarna hade att styra landet när kungen var borta. Vissa har också haft en sammanhållande roll, säger hon.

Älskarinna som fjortonåring

Under arbetets gång har Sofia Helin fascinerats av historieskrivningen kring Karin Månsdotter, den föräldralösa bondflickan som bara 14 år gammal blev älskarinna till den periodvis psykiskt sjuke Erik XIV. Att Karin Månsdotters historia ofta beskrivits som en ”fantastisk saga” tycker Sofia Helin är helt absurt.

– Ser man på fakta så var det en jävla skitsituation hon hade. Okej, hon fick mat, men hon blev upplockad från gatan som fjortonåring, av en mer än dubbelt så gammal snubbe, säger hon.

Drottning Fredrika av Baden är en annan som fått ett avsnitt. Som sextonåring rycktes hon bort från sina föräldrar, flyttades från hemlandet Tyskland till Sverige för att där giftas bort med en total främling – kung Gustav IV Adolf.

– Tänk att vara 16 år och behöva gå i säng med honom, inför folk som skulle se till att det verkligen hände nåt... säger Sofia Helin.

Liksom för många av de andra drottningarna var Fredrikas främsta uppdrag att föda barn, en tronarvinge.

– Hon var verkligen ett avelsdjur. Och att göra det här som barn? När man börjar tänka sig in i det så blir det väldigt vidrigt, säger Sofia Helin.

Kungen fick all ära

Självklart ägnas den fängslande Drottning Kristina också ett helt program.

– Hon är en komplex figur. Hon är inte bara en hjälte, utan gör också helt galna saker och gör starka val. Det är fascinerande, säger Sofia Helin.

Sofia Helin nämner också Gustav III:s mamma Lovisa Ulrika, som banade väg för sin son och var väldigt viktig i vår kulturpolitiska historia. I efterhand har ”Teaterkungen” fått all ära.

– Vissa av drottningarna var fostrade på ett sätt så att de kunde förskansa sig makt. De har format mycket av vår historia, säger Sofia Helin.

Politisk prinsessa

Förutom ”Drottningarna” är skådespelaren också aktuell med den panskandinaviska dramaserien ”Atlantic crossing” som får premiär i jul. Här spelar hon politisk prinsessa. Serien skildrar den svenskfödda norska kronprinsessan Märtha som korsade Atlanten mitt under ett brinnande världskrig och stal president Roosevelts hjärta. Sofia Helin spelar också rollen som Judit i den kommande nyfilmatiseringen av ”Utvandrarna”.

”Drottningarna”

Premiär 15 oktober i TV4.

Dramatiserad dokumentärserie i åtta delar som fokuserar på Sveriges drottningar.

De som fått varsitt avsnitt är Karin Månsdotter, Kristina, Hedvig Eleonora, Lovisa Ulrika, Fredrika av Baden, Desideria, Lovisa av Nederländerna och Victoria av Baden.

Rekonstruktionerna utspelas på slott och herresäten runt om i Sverige, däribland Stockholms slott, Rosersbergs slott och Gripsholms slott.