Kultur & Nöje.

2021-03-23 19:20
 • Woody Allen. Peter Kramer/AP
  Woody Allen.
 • Dylan Farrow. HBO
  Dylan Farrow.
 • Dylan Farrow och Mia Farrow. HBO
  Dylan Farrow och Mia Farrow.
 • Mia Farrows hus i Connecticut. HBO
  Mia Farrows hus i Connecticut.
 • Scen ur "Fruar och äkta män" (1992), parets sista film ihop. Press
  Scen ur "Fruar och äkta män" (1992), parets sista film ihop.
 • Till en början ska Woody Allen inte haft något intresse av att träffa Mia Farrows barn. Den inställningen kom att ändras dramatiskt med tiden. HBO
  Till en början ska Woody Allen inte haft något intresse av att träffa Mia Farrows barn. Den inställningen kom att ändras dramatiskt med tiden.
 • "Efter vinden började saker och ting förändras väldigt snabbt", säger Dylan Farrow. HBO
  "Efter vinden började saker och ting förändras väldigt snabbt", säger Dylan Farrow.
 • Under uppväxten valde Dylan att inte diskutera anklagelserna om övergrepp med någon alls. HBO
  Under uppväxten valde Dylan att inte diskutera anklagelserna om övergrepp med någon alls.
 • Statsåklagare Frank Maco ansåg att det fanns tillräckliga bevis. HBO
  Statsåklagare Frank Maco ansåg att det fanns tillräckliga bevis.
 • Dylan Farrow, Ronan Farrow och Woody Allen. HBO
  Dylan Farrow, Ronan Farrow och Woody Allen.
 • Dylan Farrow intervjuades nio gånger på tre månader av teamet från sjukhuset i New Haven. HBO.
  Dylan Farrow intervjuades nio gånger på tre månader av teamet från sjukhuset i New Haven.
 • Vårdnadstvisten slutade i juni 1993 med Allens förlust. Michael Albans/AP
  Vårdnadstvisten slutade i juni 1993 med Allens förlust.
Puffetikett
Dagens ETC

Sista spiken i Allens kista?

Hon heter Dylan Farrow. Hon var länge tyst. Men idag är hon 35 år och vill att världen ska veta vad hon minns om det som hände på en vind en varm sommardag 1992.  Film­makarna har ägnat många år att analysera bevis, förhör och utredningar. Resultatet är en dokumentär som sticker hål på Woody Allens version, nämligen att en liten flicka hjärntvättades av en hämndlysten mamma.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I den något korniga, tre decennier gamla, hemvideon som filmades en augustieftermiddag i ett hus på landet, intill en sjö, svarar en sjuårig flicka på frågor som ställs av hennes mamma.

– Berätta bara för mig vad som hände, okej? Berätta bara så att jag förstod det rätt, okej?

– Han rörde mina privata delar. Och sedan andades han på mitt ben, berättar den lilla flickan.

– Han sa: ”Vad sägs om lite pappa-dotter-tid?”, fortsätter hon och tuggar på en hårslinga.

– Och då sa jag: ”Okej då.” Och sedan gick vi upp på vinden och sedan började han säga konstiga saker till mig.

– Vill du berätta för mig vad pappa sa för saker när ni var på vinden? frågar hennes mamma.

– Han sa: ”Rör dig inte, jag måste göra det här. Om du ligger stilla kan vi åka till Paris.”

Den lilla flickan i videon är Dylan Farrow. Hennes mamma, bakom kameran, är skådespelaren och människorättsaktivisten Mia Farrow, som adopterade henne när hon var sex veckor gammal. ”Pappa” är den Oscarvinnande regissören, skådespelaren och författaren – och tidigare Mias partner i tolv år – Woody Allen. Innehållet i den där hemvideon skulle, trots att allmänheten inte sett den förrän nu, komma att dela upp familjen Allen-Farrow, men även Hollywood, världspressen och allmänheten under de följande 30 åren.

På den ena sidan står de – däribland många, men inte alla, medlemmar i den stora Farrowfamiljen – som hävdar att Woody Allen utsatte Dylan Farrow för ett sexuellt övergrepp på vinden i Mia Farrows hus i Connecticut den 4 augusti 1992.

Den andra sidan – som inte bara består av Allen, utan även hans fru, Soon-Yi Previn, som är 35 år yngre än honom och en annan av Mias adopterade döttrar – vidhåller att Mia Farrow instruerade Dylan Farrow att komma med anklagelsen som hämnd för Woody Allen och Soon-Yi Previns förhållande, vilket hon hade upptäckt sex månader tidigare. Woody Allen har kallat detta för ”upprörande och ohyggligt skadlig manipulation av oskyldiga barn i hämndlystna och egennyttiga syften”.

Att en ny dokumentär i fyra delar, vilken på nytt granskar anklagelserna om incest – vilka i sin tur föranledde en av de bittraste vårdnadstvisterna i Hollywoods historia – helt enkelt heter ”Allen v Farrow” kunde inte vara mer passande.

Dokumentären är det senaste projektet från Amy Ziering och Kirby Dick, filmskapare som specialiserat sig på utredningar av sexuella övergrepp. Bland deras tidigare filmer finns ”The hunting ground” (våldtäkter på universitetscampus), ”The invisible war” (sexuella övergrepp inom militären) och ”On the record” (sexuella övergrepp inom musikindustrin). ”Allen v Farrow ”innehåller rikligt med arkivbilder och fotografier, bevis och inspelningar från rättegångar och utförliga berättelser i första person av familjemedlemmar. Bland dem hörs Dylan Farrow själv och Mia Farrow, som pratar om sin tidigare partner för första gången på årtionden; Mia Farrows och Woody Allens son, journalisten Ronan Farrow; nära familjevänner och tidigare anställda; samt framstående offentliga personer som Carly Simon och Gloria Steinem.

Veckor efter att den släpptes i USA har nu HBO-filmen själv blivit ett vapen i det pågående kriget med anklagelser, påståenden och motpåståenden. Deras dokumentär, säger Kirby Dick, är ”den mest fullständiga, mest grundliga granskning av fallet någonsin”. Amy Herdy, en undersökande journalist som regelbundet arbetar med filmskaparna, hittade en gömma med över 60 lådor med dokument om fallet, undanstuvad i ett förråd på ett advokatkontor, orörd sedan början av 1990-talet. Hon fick också tillgång till polisrapporter och kriminaltekniska rapporter, skriftliga utsagor, edsvurna vittnesmål samt privata ljud- och videoinspelningar.

Woody Allen har dock kallat filmen för ”ett illvilligt angrepp fullt av osanningar”, och hävdar att Ziering och Dick ”i åratal har samarbetat med Farrow-familjen i smyg”. I ett uttalande i branschtidningen Hollywood Reporter sa Allen, dagen efter att det första avsnittet visats i USA i februari:

– Som man har vetat i årtionden så är dessa anklagelser fullständigt osanna. Flera myndigheter utredde dem då och konstaterade att vad än Dylan Farrow kan ha letts att tro, så har absolut inga övergrepp ägt rum.

Kirby Dick:

– Vi står bakom filmen till fullo.

– Det här är inte en åsikt eller ett perspektiv. Det är en utvärdering av fakta och presentation av fakta.

Och familjen Farrow, insisterar filmskaparna, var långt ifrån angelägna medverkande i dokumentären.

– De var otroligt motvilliga. Det här var inte något som någon av dem ville gräva i igen, säger Ziering.

Andra kritiker har anklagat filmen för att vara ensidig, och menar att den inte visar Woody Allens eller Soon-Yi Previns perspektiv, då båda har avböjt att medverka. Amy Ziering påpekar dock att Allens synvinkel presenteras filmen igenom i form av avsnitt från ljudboks-utgåvan av hans självbiografi från 2020, ”Apropå ingenting”, inläst av Allen själv, samt i de många nyhetsklipp som visas i filmen.

– Vi har också hört honom i tre årtionden, menar Amy Ziering.

– Mia har aldrig talat offentligt, ingående, på film, förrän nu. Var fanns kraven på att få höra Mias röst under de 30 åren? Var fanns kraven på att få höra Dylans röst?

När Mia Farrow och Woody Allen började träffas 1980 var han den berömde, intellektuelle New Yorkaren och filmskaparen bakom filmer som ”Annie Hall”, vilken vann Oscarstatyetter för bästa film, bästa regissör och bästa originalmanus, och han hade nyligen släppt den film som många anser vara hans mästerverk, Manhattan. Hon hade gift sig och skilt sig två gånger, från Frank Sinatra och från kompositören och dirigenten André Previn, och hade sju barn (tre söner som hon fått med Previn, de tre barn som de adopterat tillsammans – två från Vietnam, Lark och Daisy, och Soon-Yi från Korea – och ytterligare en son, Moses, som hon adopterade från Korea efter att hon och Previn hade separerat).

– Jag förutsatte att ingen någonsin skulle vilja dejta någon med sju barn, så jag hade bara slutat att tänka på det, säger Mia Farrow i dokumentären.

Hon skulle så småningom bli mamma till sammanlagt 14 barn, biologiska och adopterade.

”Hon visade sig vara skärpt och vacker, hon kunde skådespela och teckna och hade musiköra. Hon kunde inte ha varit trevligare, gulligare och mer uppmärksam på mina behov”, berättar Allen i sin självbiografi [Dagens ETC:s översättning].

”Hon var inte krävande, hade mer koll än jag… lagom vällustig, charmig mot mina vänner.”

Paret skulle komma att göra 13 filmer tillsammans, däribland ”En midsommarnatts sexkomedi” (1982), ”Kairos röda ros” (1985) och ”Hannah och hennes systrar” (1986), för vilken Woody Allen vann sin andra Oscar för bästa originalmanus.

Men även efter att deras förhållande blivit seriöst fortsatte paret att ha separata hem på varsin sida av Central Park.

– Hon är omgiven av barn och husdjur och jag bor för mig själv på andra sidan parken. Jag är fortfarande som jag var, sa han vid den tiden.

Till en början, berättar Mia Farrow, hade Woody Allen inget intresse av att ens träffa hennes barn. Med tiden förändrades dock hans inställning dramatiskt.

– Han var väldigt mycket en fadersfigur, säger Fletcher Previn, som var sex år när paret började dejta.

– Jag hade min riktiga pappa, men han var inte där i vardagen och Woody tog den rollen i hög grad.

När Mia Farrow ville ha fler barn sade Allen, berättar hon, att han inte skulle ”invända mot” att skaffa ett barn tillsammans, men att hon skulle vara ”helt och hållet ansvarig, ekonomiskt och på alla vis”.

Efter att ha försökt bli gravid i några år, utan framgång, adopterade hon Dylan när hon var sex veckor gammal.

”Jag tyckte snart att den här lilla bebisen var förtjusande. Jag höll henne, lekte med henne, kände en allt starkare kärlek till henne och var glad att vara hennes pappa”, skriver Woody Allen i sin bok.

Dylan Farrow, å sin sida, talar om Allens uppmärksamhet, att han tog med henne på musikaler, lade fram seriesidorna till henne på frukostbordet.

– Han fick mig att känna mig speciell. Jag dyrkade honom, säger hon.

Men Mia Farrow berättar:

– Med tiden blev det som att det inte fanns någon annan än de två. Han började lägga oerhört mycket fokus på henne. Han ville inte träffa de andra barnen. Han ville träffa henne.

Mia Farrow började tycka att det var bekymmersamt, säger hon i dokumentären. Hon berättar om att komma in i ett rum och hitta dem i sängen tillsammans, i bara underkläder, Woody Allen på knä framför Dylan med sitt huvud i hennes knä, eller Dylan sugandes på hans tumme.

– Jag tyckte inte att det var okej, minns hon.

– Jag började tänka att jag måste vara galen. Jag ville tro att han inte var kapabel till det jag befarade.

Förhållanden mellan äldre män och mycket yngre kvinnor är som bekant ett tema som genomsyrar Allens verk. Det förekommer i filmer som ”Fruar och äkta män”, ”Små och stora brott”, ”En midsommarnatts sexkomedi” och, framför allt, ”Manhattan”.

Christina Engelhardt, en tidigare tonårsmodell som hade ett hemligt förhållande med Allen i sju år, vilket inleddes när hon var 16 och han 41, tror att Mariel Hemingways karaktär i Manhattan var nära baserad på henne.

– Efter att jag såg Manhattan tänkte jag: ”Åh herregud, jag är hans musa. Jag är hans inspiration.”

Den 13 januari 1992 gick Mia Farrow till Woody Allens lägenhet på Fifth Avenue för att hämta en jacka som ett av barnen hade lämnat där. På ett bord, till höger om telefonen, låg en hög med vad hon beskriver som ”pornografiska bilder”. När hon plockade upp dem insåg hon att de föreställde hennes dotter, Soon-Yi, som var 21 och gick första året på college.

– Jag vet inte när det började med Soon-Yi, säger Mia Farrow idag.

– När jag pratade med dörrvakten och folk som jobbade i hans hus sade de att hon hade kommit dit länge. Hon hade på sig sin skoluniform. Hushållerskan brukade byta sängkläder efter att hon gått. Hon berättade för mig om kondomerna i papperskorgen, säger hon.

– Vi var som två magneter, väldigt attraherade av varandra, sa Soon-Yi Previn i en sällsynt intervju med New York Magazine i september 2018.

”Jag trodde att vi kunde ha vår lilla kärleksaffär och hålla den hemlig eftersom hon inte bodde hemma och jag bodde ensam som en ungkarl”, skriver Woody Allen i sin självbiografi.

”Jag tänkte att Soon-Yi förmodligen skulle träffa någon kille på college så småningom och inleda ett mer konventionellt förhållande.”

Till en början fortsatte Mia Farrow att jobba med Woody Allen, och filmade ”Fruar och äkta män”.

– Jag kunde knappt titta på honom, säger hon.

Soon-Yi Previn tillbringade sommaren hemifrån och jobbade som lägerledare. Mia Farrow och Woody Allen kom överens om att han fortfarande kunde komma och hälsa på de andra barnen på landet.

Den 4 augusti 1992 åkte Mia för att handla och lämnade barnen med deras fransklärare, barnvakt och grannens, Casey Pascals, barnvakt, som hade kommit över med Pascals barn för att leka. Woody Allen kom dit och enligt vittnesmål från domstol ”försvann” han med Dylan i 20 minuter. När Mia Farrow kom hem och Dylan sprang för att krama henne, märkte hon att hennes dotter inte hade några underbyxor på sig, men tänkte inte närmare på det, enligt sin utsaga.

Morgonen därpå, berättade hon, ringde Pascal till henne. Hennes barnvakt hade berättat att hon hade sett något som oroade henne: Dylan på soffan med Woody Allens huvud i sitt knä. Hon uppfattade det, hade hon sagt, som att hon hade ”klivit in i en vuxen situation”. Mia Farrow sade att hon frågade Dylan om det var sant och hon svarade ja. Sedan, sa Dylan, hade Allen tagit henne till vinden. Det var då som Farrow, enligt sin utsaga, satte igång videokameran.

Läs vidare på nästa sida: Farrow gick vinnande ur tvist

Dylan Farrow

Född 1985, adopterad av Mia Farrow. Hävdar i den nya dokumentären att hon utsatts för ett övergrepp av Woody Allen och hur det har fortsatt ha starkt negativ effekt på hennes liv.

Mia Farrow

Född 1945, skådespelare som 1980-1992 levde i en relation med Woody Allen. Den avslutades efter att det uppdagats att han hade en relation med hennes adopterade dotter. Ett halvår senare berättade Dylan Farrow att hon blivit utsatts för övergrepp av Woody Allen.

Woody Allen

Född 1935, en av världens mest kända och hyllade regissörer, som bland annat har belönats med fyra Oscars. Tillbakavisar alla anklagelser om övergrepp. Han har aldrig åtalats.

Soon-Yi Previn

Född 1970, adopterad av Mia Farrow och hennes dåvarande make André Previn. Inledde en relation med Woody Allen mot slutet av de tolv år han var tillsammans med Mia Farrow. Är idag gift med Woody Allen och har två barn med honom.

Ronan Farrow

Född 1987, barn till Mia Farrow och Woody Allen. Har som journalist på The New Yorker avslöjat Harvey Weinstein och andra sexuella predatorer. Tar idag öppet ställning för sin syster Dylan.

Amy Ziering

Född 1962, filmskapare och producent som har gjort flera projekt om sexuella övergrepp, som ”The invisible war”.

Kirby Dick

Född 1952, -filmskapare som ofta samarbetar med Amy Ziering, ”Allen v Farrow” är det senaste av deras gemensamma projekt.

Amy Herdy

Född 1962, journalist och producent, som har en bakgrund som kriminalreporter på bland andra The Denver Post. Har varit researcher för ”Allen v Farrow”.

Christina Engelhardt

Född 1960, ska i slutet av 70-talet ha inlett en hemlig relation med Woody Allen. Då var hon 16 år och han 41 år.

Frank Maco

Född 1946, var under tiden för Dylans fall statsåklagare i Connecticut och fattade till sist beslut om att inte väcka åtal mot Woody Allen, trots ”sannolika skäl”.

Harvey Weinstein

Född 1952, filmmogul som avslöjades i början av metoo och nu avtjänar ett 23 år långt fängelsestraff för våldtäkt och sexuellt ofredande.

Moses Farrow

Född 1978, anklagar Mia Farrow för att ha kontrollerat sina barn med bestraffningar. Har kallat Dylan Farrows beskyllning för ”löjlig”.

Nicholas Kristof

Född 1959, journalist som skriver ledarkolumner i New York Times sedan 2001. Han var den som publicerade Dylan Farrows anklagelse på sin blogg, trots att hans tidning tackat nej.