Sexspalt.

2019-05-10 13:00
Puffetikett
Dagens ETC

Sexspalt: Min man har svårt med potensen – hur kan vi prata om det?

”Det kan hjälpa att försöka variera sexet, göra andra saker än man brukar eller byta ställning.”

Fråga: De senaste åren (vi är 50 +) tycker jag att vårt sexliv försämras, framför allt för att min man har fått sämre potens. Han har lika mycket sexlust som förut, men kroppen sviker. Problemet är även att när han har potens så är det en längre sträcka till orgasm (för honom, inte för mig). Sex blir utdraget och så småningom tråkigt, upplever jag. Jag har försökt att prata om detta med honom någon enstaka gång men han förnekar problemet och upplever det som sårande att jag tar upp det. Kan det vara något med prostatan? Kan det påverka att han är omskuren? Hur ska jag ta upp ämnet utan att såra? Vilken hjälp finns?

Svar: Det kan finnas både medicinska och/eller psykologiska förklaringar till att erektionen sviktar eller orgasm uteblir trots upphetsning. Med tanke på hans ålder kan det vara bra att träffa en läkare för att utesluta medicinska orsaker. Högt blodtryck, diabetes eller prostatabesvär kan påverka. Har han hela tiden varit omskuren men problemen är nya verkar det inte troligt att det är hela förklaringen, även om vissa omskurna män upplever minskad känslighet.

Med ökad ålder är det vanligt att förmågor man tidigare tagit för givet förändras. Lubrikation/erektion kan ta längre tid att uppnå, gensvaret kan bli svagare och det kan krävas mer stimulans för att komma. Negativa tankar, stress, oro eller prestationsångest kan leda in i en ond cirkel och plötsligt funkar sex inte alls. Det kan hjälpa att försöka variera sexet, göra andra saker än man brukar eller byta ställning. Samlag är inte alltid det mest effektiva sättet för en man att få orgasm på så testa att avsluta med handen eller munnen istället. Fantasier, vibrator eller massageolja kan också ge orgasmen en extra skjuts.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

För en del är sviktande erektion väldigt känsligt och dessutom är många ovana att prata om sitt sexliv. En ingång kan vara att du pratar om dina tankar kring sex och lust för att successivt öppna upp att ni pratar om det tillsammans. Om han själv inte spontant nämner något om sig själv kanske det ändå blir ett naturligare sätt för dig att ta upp ämnet. Det brukar också vara lättare att lägga fram det som oro för hur han mår än som kritik över att det tar tid.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter