Kultur & Nöje.

2019-10-01 18:11
 • Att rymma med en cirkus, Rebecka Nord, Signe Veinholt, Matilda Haritz Svenson. Bild: Alex Hinchcliffe
  Att rymma med en cirkus, Rebecka Nord, Signe Veinholt, Matilda Haritz Svenson. 
 • BOOM! i Spajsy. Bild: Nora Cederin
  BOOM! i Spajsy.
 • Factory with Rita Floyd 2017, Neil Brownsword.
  Factory with Rita Floyd 2017, Neil Brownsword.
Puffetikett
Dagens ETC

Sex, mat och konst på Stockholm craft week

Konsthantverk är en konstnärlig genre som är under stark utveckling, men som sällan uppmärksammas. Det är utgångspunkten för nystartade Stockholm craft week – en festival som lyfter fram nutida svenskt konsthantverk.

Under fyra dagar ska Stockholm och Gustavsberg bubbla av utställningar, samtal, seminarier och utställningar där det moderna konsthantverket står i centrum. Bland det som visas finns keramik, smycken, textil och glas.

Ett av inslagen under festivalen blir utställningen ”Sexy food”, en grupputställning som görs i konsthantverksplattformen Dotdotdots regi, där de medverkande kosthantverkarna har utgått från eposet Odyssén. Dagens ETC fick en intervju med Petter Rhodiner, konsthant­verkare som arbetar med keramik och en av dem som startat Dotdotdot.

Odyssén, konsthantverk, mat och sex. Det blir många frågetecken där. Hur binder man ihop det?

– Det började med att vi ville utgå från den klassiska grekiska mytologien, eftersom den är grunden för så mycket i vår ­moderna kultur. Där fastnade vi för Odyssén, som är en ­intressant text, både utifrån sina specifika berättelser och för de värderingar den utgår från.

Hur kommer maten och sexet in?

– Det är lusten och frestelserna som driver många av karaktärerna i Odyssén framåt, där maten de äter är en viktig del. Den sexuella lusten är en annan.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Då har vi kvar konsthantverket – vad kommer man att mötas av på er utställning?

– Vi har 15 medverkande konstnärer men det blir inte lika många verk. Några av dem som medverkar har istället fått utforma arkitekturen kring utställningen, då miljön är en viktig del. Vi bjuder på en helhetsupplevelse där sådant som bänkar och podier samtidigt är konstnärliga verk. Några av oss har dessutom arbetat i grupp.

Vilket blir ditt bidrag till utställningen?

– Jag och Amy Worrall har tagit fram ett verk tillsammans. Vi har arbetat med sirenerna i Odyssén, som kan förutspå framtiden. Vi har där utgått ifrån vad deras förutsägelser hade kunnat bli idag. Resultatet handlar mycket om kvinnans ställning, som en form av Metoo-rörelse i det antika Grekland.

Hur beskriver du det nya konsthantverk som växer fram?

– Det finns nog lika många definitioner av konsthantverk som det finns utövare. Den gemensamma länken är att vi arbetar material- eller teknikbaserat. Det nya är att konsthantverk i dag kan vara mycket mer än skapande av bruksföremål som krukor och stolar. De utbildningar som ges i dag är upplagda på ett brett sätt, där ett konsthantverk kan bestå i tolkningar av bruksföremål och att man använder tekniken från förr i en ny konstnärlig kontext. Jag är själv skolad som klassik krukmakare, men kan utifrån det arbeta i flera riktningar.

Du har tillsammans med dina kollegor Lisa Juntunen Roos och Amy Worrall bildat Dotdotdot, som beskrivs som en plattform. Vad skiljer er från ett galleri?

– Vi har valt att kalla det för en plattform eftersom vi inte har som ambition att driva ett kommersiellt galleri utan att skapa en plattform där vi kan diskutera och definiera konsthantverksbegreppet. Detta gör vi till viss del i form av utställningar men också genom samtal, workshops och liknande. Vi har heller inte en fast plats som vi utgår från men finns nu på Götgatan 31 i Stockholm, i en lokal som vi hyr av en pop up-mäklare.

Stockholm craft week

Stockholm craft week är tänkt att bli ett återkommande evenemang som sträcker sig geografiskt över Stockholm och Gustavsberg, med öppet hus, utställningar och aktiviteter i gallerier, ateljéer och konsthallar.

Bakom arrangemanget står Konsthantverkscentrum, Värmdö kommun och Konsthantverkarna.

Tid: 3–6 oktober.

Ur programmet

Fiberspace Gallery, Katarina Bangata 40, Stockholm: Textilkonstnärerna Ida Pettersson och Matilda Dominique, ”visual-illusion-confusion”.

Platina, Bondegatan 6, Stockholm: Smyckekonst av Hanna Liljenberg och Karin Roy Andersson.

Gustavsbergs konsthall, Odelbergs väg 9, Gustavsberg: ”Fabrik” utställning och seminarier där konstnärer utforskar platser för tidigare hantverksindustrier i Europa.

The garage, Svärdlångsvägen 36, Årstaberg: Fredrik Nielsen med team blåser glas.

Konsthantverkscentrum, Bellmansgatan 5: Familjeföreställningen ”Att rymma med en cirkus”.

Mobila glasstudion Spajsy, Hägerstensvägen 145, Aspudden: Kvinnoseparatistiska glasgruppen Boom förmedlar sin kunskap. Programmet riktar sig främst till barn, ungdomar och kvinnor.