Kultur & Nöje.

2020-05-18 18:10
  • Lilla Namo saknar att spela live. ”Fan vad jag saknar det. Jag vill ju åka på turné med min nya EP!” Bild: Press
    Lilla Namo saknar att spela live. ”Fan vad jag saknar det. Jag vill ju åka på turné med min nya EP!”
  • Björn Yttling och hans bandkamrater har fått stanna hemma i Stockholm. ”För oss är det inte hela världen att inte fara och turnera nu. Vi har ju våra fans och de kan vänta till hösten.” Bild: Janerik Henriksson/TT
    Björn Yttling och hans bandkamrater har fått stanna hemma i Stockholm. ”För oss är det inte hela världen att inte fara och turnera nu. Vi har ju våra fans och de kan vänta till hösten.”
Puffetikett
Dagens ETC

Så påverkas artisterna av coronakrisen

När alla livekonserter är förbjudna och turnéer ställs in på grund av coronapandemin drabbas artisterna hårt. Men det väcker också nya möjligheter, tid att reflektera och andra vägar att nå ut.

– Det känns som jag har gjort en reboot av hela min själ. Jag har haft tid att tänka och reflektera, säger rapparen Lilla Namo.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Fredagen den 13 mars släppte popbandet Peter Bjorn and John sitt nya album ”Endless Dream”. De såg fram emot att möta fansen på en månadslång turné i USA och Europa.

Två dagar tidigare gick regeringen ut och förbjöd alla sammankomster med över 500 personer, och stora delar av samhället gick i karantän.

– Det slog verkligen till just den dagen när vi skulle släppa skivan. Det var väldigt ödesmättad stämning. Jag minns att vi satt i tv den morgonen och försökte prata om vår nya skiva, lite glatt sådär. Det var rätt konstigt, berättar Björn Yttling, basist och sångare i poptrion.

”Vi fick ihop en bra vibb”

Turnén sköts snabbt upp till i höst. Och Björn Yttling och hans bandkamrater har fått stanna hemma i Stockholm istället för att åka på världsturné.

– För oss är det inte hela världen att inte fara och turnera nu. Vi har ju våra fans och de kan vänta till hösten. Men jag tänker på de band som är på väg uppåt och måste spela live för att nå ut.

Bara ett par dagar senare kom Björn Yttling, tillsammans med DJ:en Lång-Kalle Josephsson, på idén att de skulle göra en liveströmmad musikfestival på nätet.

”36h Ingrid”, som festivalen döptes till efter Yttlings musikstudio där allt genomfördes, blev en enorm succé. Över två miljoner startade strömmar såg artister som Tove Styrke, Jenny Wilson och Shout Out Louds spela på nätet.

– Det var lyckat, vi fick ihop en bra vibb. Det var kul att göra hela grejen, men det kändes lite som att spela på en tv-show utan publik.

Snart kommer en uppföljning, en andra del av Ingrids 36-timmarsfestival, med artister som El Perro Del Mar, Les Big Byrd, Amason och Markus Krunegård.

– Ingen är ju på turné, annars skulle nog de flesta vara borta vid den här tiden på våren och försommaren. Folk är peppade på att göra grejer. Det känns jättekul, förhoppningsvis blir det ännu fler som tittar nu.

En chans att stanna upp

En annan skivaktuell artist som ägnat våren i hemmakarantän är rapparen Lilla Namo som släppte sin nya singel ”Gangster” i mars och följer upp med EP:n ”Queens” i slutet av juni. Hon ser coronakrisen som en chans att stanna upp och fundera i livet.

– Det känns som jag har gjort en reboot av hela min själ. Jag har haft tid att tänka och reflektera. Det har känts väldigt meditativt. Jag har verkligen behövt det här.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Lilla Namo har blivit mer spontan på sitt Instagram-konto under våren, då hon suttit hemma istället för att jobba. Hon har lagt upp filmer på ”karantänbars”, nyskrivna rapverser med aktuella teman, inspirerad av Timbuktu som la upp en ny vers om dagen i flera veckor med samtidskommentarer om livet i coronatid.

”Det löser sig”

Lilla Namo har även börjat använda sin Instagram till att lägga upp finstämda och spontana covers på alla från Amy Winehouse och Brandy till Veronica Maggio och Lisa Nilsson.

– Jag har lagt upp roliga grejer bara för att jag känt för det, utan en massa regler. Mycket av det har varit ganska rått och ofärdigt, och jag älskar det. Det är som att jag delar med mig mer av min personlighet. Det är mycket roligare att se än alla videor med perfekt kameravinkel och perfekt ljus som man lägger upp inför ett släpp normalt. Det här är mer rakt i mitt fejs, naket.

Hade du gjort de här sångklippen om det inte vore för coronakarantänen?

– Nej, aldrig. Det här har ju fötts ur tristessen. Och att jag blivit klar i skallen, mer kreativ, att jag måste få ut saker bara.

Vad saknar du mest?

– Att få umgås med min familj, släkt och vänner. Jag har ju inte kunnat krama min mamma och pappa på skitlänge nu.

– Och att spela live. Fan vad jag saknar det. Jag vill ju åka på turné med min nya EP!

Ekonomiskt är inställda konserter förstås ett stort avbräck för många artister. Men Namo hade inte hunnit boka in någon turné till sommaren. Hon jobbar heltid som stadsplanerare, men alla projekt har stannat av och hon har varit hemma de senaste månaderna.

– Men jag är inte en person som oroar mig, det löser sig. I såna här lägen fattar man hur viktigt det är att ha sparpengar.

Spelställen måste stänga

Peter Bjorn and John klarar sig hyfsat ekonomiskt också.

– Vi har ju bokat om turnén till september, så det påverkar inte jättemycket. Som artist är man ganska van vid att saker ändras med kort varsel. Det är nog värre för vårt crew, ljud- och ljustekniker. Alla musiker som är frilansar och inte kan permittera sig själva. Och att många spelställen måste klappa igen. Ett ställe som står tomt i flera månader håller ju inte i längden, det är nog många som inte kommer finnas kvar i höst, säger Björn Yttling.

Han jobbar även som producent, men många utländska artister har ställt in tilltänkta jobb eftersom de inte kan resa. När coronakrisen slog till höll han precis på att göra färdigt det nya albumet med Lykke Li, som bor i Los Angeles.

– Hon skulle precis ha kommit hit när allt hände, och nu kan hon ju inte det. Det blir lite svårt att göra klart, vilket är synd, det kändes som något väldigt bra var på gång.

36h Ingrid 2

Festival som live-strömmas från musikstudion Ingrid från fredag 29 maj kl 14 till söndag morgon 31 maj.

Några av artisterna som spelar är: Amason, El Perro Del Mar, Les Big Byrd, Markus Krunegård, Alice Boman, Icona Pop (DJ-set), Nicolai Dunger, Bröderna Lindgren, Club Killers och Gustav Ejstes.