Kultur & Nöje.

2019-01-10 09:10
  • ”Det här är inte en tidning som har lite knäppa åsikter, det är en tidning som finns i den rasideologiska nazistiska miljön. Det finns många tidningar som jag tycker skriver stolligheter men jag har inga problem att försvara att de ska få stöd” Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
    ”Det här är inte en tidning som har lite knäppa åsikter, det är en tidning som finns i den rasideologiska nazistiska miljön. Det finns många tidningar som jag tycker skriver stolligheter men jag har inga problem att försvara att de ska få stöd”
  • Nya Tider får fem miljoner kronor i presstöd. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
    Nya Tider får fem miljoner kronor i presstöd.
Puffetikett
Dagens ETC

Rossana Dinamarca (V): Absurt att ge Nya Tider presstöd

Vänsterpartisten har fått kritik efter att ha reserverat sig i ett beslut i Mediestödsnämnden om att bevilja fem miljoner kronor i stöd till högerextrema tidningen Nya Tider. Men hon står fast vid sitt ställningstagande.

”Jag tyckte aldrig att det fanns någon tvekan, jag känner mig väldigt trygg i min ståndpunkt”, säger hon.

Under ett möte i december skulle Mediestödsnämnden (tidigare Presstödsnämnden) fatta beslut om vilka tidningar som får presstöd. När Nya Tider, som stiftelsen Expo har slagit fast har kopplingar till den militanta nazistiska organisationen NMR, kom på tal valde Rossana Dinamarca att reservera sig.

– Det handlar om fem miljoner kronor till en tidning som har kopplingar till den rasideologiska, nazistiska miljön. Det finns en räddhågsenhet i hur man bemöter sådana här problem som gör att det finns risk att det betalar sig i ett väldigt högt pris senare. Jag menar att det är viktigt att stå upp mot nazismen. Vi måste se att det händer saker, om vi säger ”aldrig mer”, att det som hände under Nazityskland inte ska hända igen, så måste vi stå upp, säger Rossana Dinamarca.

Hennes agerande har dock fått kritik. Den kommunistiska tidningen Proletärens chefredaktör Jenny Tedjeza skrev i tidningen Flamman att Dinamarcas agerande öppnar dörren för att även på sikt förbjuda vänstertidningar.

– Det är klart att det öppnar för en sådan diskussion. Vi ser hela tiden tecken på att liberaler och konservativa vill göra vänstern till en extrem i politiken och det finns en fara i det. Frågan är vad Rossana ska säga då, om frågan kommer upp gällande Flamman och Proletären, säger Jenny Tedjeza till Dagens ETC.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”En absurditet”

Hur ledamöterna i Mediestödsnämnden ska agera finns fastlagt i Presstödsförordningen. Där står att ”Mediestödsnämnden får vid tillämpningen av denna förordning inte ta hänsyn till vare sig tidningens politiska inställning eller dess ställningstagande i enskilda frågor.”. Men Rossana Dinamarca anser inte att hon brutit mot direktiven.

– Nej. Det här är inte en tidning som har lite knäppa åsikter, det är en tidning som finns i den rasideologiska nazistiska miljön. Det finns många tidningar som jag tycker skriver stolligheter men jag har inga problem att försvara att de ska få stöd. Det var ett par andra, kristna, tidningar som var uppe på mötet där man tyckte att de hade lite för mycket fokus på det religiösa och att det gjorde det tveksamt om de skulle få mediestöd, men samtidigt på samma möte ger man 5 miljoner till en tidning med nazistiska kopplingar. För mig är det en absurditet.

”Fel forum för kampen”

För 1,5 år sedan uppstod en liknande situation, då avgick medieforskaren Ingela Wadbring efter att ha drabbats av samvetskval gällande Nya Tider.

– Deras ansökan var av samma kvalitet som de andra. Jag förordade att den skulle få stödet. Men det kändes inte bra efteråt och då vill jag inte sitta kvar i nämnden, förklarade då för Dagens Nyheter.

Jenny Tedjeza vill inte kommentera huruvida hon anser att Rossana Dinamarca borde avgå från nämnden eller inte, men poängterar att ledamöter har ett presstödssystem att förhålla sig till.

– Mediestödsnämnden är fel forum för den kampen hon för, eftersom pressfriheten ligger i potten. Det centrala här är statens roll i förhållande till medierna. Vi har ett presstödssystem som jag menar bara kan vara demokratiskt om det delas ut efter mätbara faktorer. Annars får vi en situation där staten kan gå in och styra innehållet i våra medier och det hade inte varit förenligt med våra grundlagar.

FOTNOT: I en tidigare version av artikeln framkom det felaktigt att Jenny Tedjeza hade formulerat kritiken i en ledartext. Rätt ska vara i en text i tidningen Flamman.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Mediestödsnämnden

Bytte namn från Presstödsnämnden till Mediestödsnämnden den 1 januari 2019.

Den svenska staten har gett presstöd till tidningar sedan 1965.

Består av 14 ledamöter, varav en ordförande (Kammarrättslagman Anita Linder). Nämnden sammanträder sex gånger per år.