Kultur & Nöje.

2017-08-28 11:00
I Anna Dahlbäcks och Amanda ­Colldéns podd Alla våra ligg pratas det öppet om sex. Tanken är att sätta kvinnors sexualitet under lupp.  Bild: Lisa Persson
I Anna Dahlbäcks och Amanda ­Colldéns podd Alla våra ligg pratas det öppet om sex. Tanken är att sätta kvinnors sexualitet under lupp.

Podden "Alla våra ligg" vill att tjejer ska få njuta av sex

De är självutlämnande, roliga och drar sig inte för att dela med sig av sina mest intima ögonblick i sänghalmen. Amanda ­Colldén och Anna Dahlbäck driver podden Alla våra ligg där de pratar­ obehindrat om sex och ­kvinnors sexualitet.

”Vi vill göra det på ett så lustfyllt sätt som möjligt”, säger Amanda Colldén.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det som började som en kul idé vid köksbordet har växt till vad vissa skulle kalla en rörelse. ­Podden Alla våra ligg, Sveriges kanske mest oblyga podd, har växt i rekordfart och kan i dag skryta med 50 000 unika lyssnare.

– Jag och en kompis blev singlar samtidigt för ungefär ett år sedan. Vi älskar båda att snacka om sex på ett väldigt öppet sätt och gå ut och ragga, så jag föreslog helt enkelt att vi skulle göra en podd om sex. Vi skickade in förslaget till ett mediehus och de nappade direkt, berättar Amanda Colldén.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Efter ett tag kom Anna Dahlbäck med i podden, som tar sitt avstamp i personliga sexuella erfarenheter. Tjejerna har gott om bra historier att dela med sig av och ibland bjuder de in gamla ligg att delta i samtalen.

– Många tycker att det är ­konstigt att göra så, att det borde bli stelt, men det där förstår jag inte. Jag har en bra relation till de flesta jag har legat med, säger Amanda Colldén, som bland annat bjuder in killen hon hade sin sexdebut med.

”Många har sagt ja”

Reaktionerna från killarna som fått förfrågan om att vara med har varierat.

– Vissa får inte på grund av partners eller är inte bekväma att prata om sex över huvud taget. Men många har sagt ja direkt och har tyckt det varit jävligt kul!

När podden startade förra hösten var tjejerna anonyma bakom namnen Linnéa och Saga. Men i våras bestämde de sig för att gå ut med sina riktiga namn, vilket var minst sagt nervöst, berättar Anna Dahlbäck:

– Ja, gud! Vi visste inte hur det skulle tas emot. Jag tänkte mycket på hur den nära släkten skulle ta det, säger hon.

Men de negativa reaktionerna har uteblivit. Tvärtom har de överösts av beröm och gillande från alla håll.

– Till och med min pappas kompisar har lyssnat och sagt att de hoppas att deras döttrar kommer lyssna på vår podd när de blir lite äldre, säger Amanda Colldén.

De beskriver själva podden som en uppmuntran till att ta för sig, njuta och göra val som man själv mår bra av – oavsett om det handlar om att skaffa en ny sexpartner varje helg eller leva i celibat i åratal. Framför allt är det kvinnors sexualitet som sätts under lupp och ansatsen är mycket konkret: Hur får man det skönt i sängen, egentligen?

– Om det är något jag hatar så är det när folk är för svävande. Jag är mycket för hard facts! Man läser så otroligt många sex­spalter där folk frågar ”Är det här normalt?” och de får alltid bara svaret att ”Ja, allt är normalt!”. Det går inte riktigt att relatera till, säger Anna Dahlbäck.

I Alla våra ligg-podden får i stället de inbjudna gästerna avsluta genom att ge sina bästa orgasm-tips.

– Vi vill att tjejer ska våga ta för sig. Vi pratar mycket om den kvinnliga orgasmen och att det måste bli lika viktigt att tjejer får orgasm som att killar får det. Där är vi inte i dag, tyvärr, säger Anna Dahlbäck.

”Kan prata mer öppet”

Podden tycks dock ha bidragit till åtminstone en viss förändring i rätt riktning, berättar Amanda Colldén:

– Vårt vanligaste mejl är från en tjej som säger att hon lyckats få orgasm för första gången sedan hon lyssnat på vår podd. Det är riktigt coolt!

Vad har ni själva lärt er av ­podden?

– Så jävla mycket! Våra egna sexliv har blivit bättre, vi kan prata mer öppet med våra ­partners om att prova olika saker. Jag har också känt att jag blivit mycket mer feminist än innan, då jag insett hur kopplad sexualiteten är till skambeläggningen av kvinnor, avslutar Amanda Colldén.

De 3 bästa orgasm-tipsen

Enligt Amanda och Anna. 

1. Skaffa en tryckluftsvibrator typ Satisfyer, womanizer eller liknande. 

2. Spänn benen utav bara helvete vid penetration. 

3. Tryck hårt på magen, typ där mensvärken känns, samtidigt som du stimuleras. 

Släpps varje torsdag

Alla våra ligg är Sveriges största podcast om sex. ­Amanda Colldén och Anna Dahlbäck pratar om sina sexuella erfarenheter och bjuder in sina gamla ligg i samtalen som Veckans återvinning.

Podden har gått så bra att de numera kan försörja sig på den. Varje torsdag släpps ett nytt avsnitt i appen RadioPlay. Alla våra ligg har även numera en egen Youtube-kanal.