Kultur & Nöje.

2018-05-20 11:00
Bild: Privat

Podden "Alla våra ligg" kan få pris

De har gjort succé i poddar och på Youtube med sitt glada och ohämmade snack om sex. Nu är Amanda Colldéns och Anna Dahlbäcks ”Alla våra ligg” nominerad till Årets Podcast på Guldtuben 2018. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Öppet, självklart och med ett smittsamt gott humör – oavsett om det handlar om orgasmer, buttplugs, rollspel, onani eller hur man julpyntar könshåret. Amanda Colldén och Anna Dahlbäck talar om sex i sin podd ”Alla våra ligg” och gör det så bra att de nu står inför möjligheten att vinna Guldtubens helt nyinrättade poddpris, som delas ut den 26 maj.

Hur känns det då?

– Det känns skitbra! Jag hoppas så mycket på att vi kan vinna. Det känns viktigt för oss, eftersom vi båda har upplevt att folk har tyckt att det varit lite läskigt med vårt innehåll. Vi pratar ju om sex – lite vulgärt, tycker många – så det känns väldigt viktigt att få någon slags stämpel på att det här innehållet är okej och att vi gör en bra sak, säger Anna Dahlbäck.

Deras podcast – som drog igång under 2016 – har blivit en av landets populäraste. Ungefär 50 000 unika lyssnare följer regelbundet deras samtal, råd och tester. För ett år sedan startade de också en egen youtubekanal, som är en slags förlängning av podden, fast med mer betoning på det visuella. Avsnittet där Amanda Colldén gör en avgjutning av sitt kön har över 250 000 tittare. Som om detta inte vore nog har de också spelat in en serie för SVT, kör livepoddar regelbundet och håller föreläsningar.

Två tjejer snackar sex rätt upp och ner. Hade ni förväntat er att det skulle bli ett mindre medieimperium av detta?      

– Ja, för egen del, faktiskt. Jag har drivit företag förut och min vision och förhoppning var att det skulle kunna utvecklas till något mer, säger Amanda Colldén.

– Jag tänkte nog inte så mycket på det när vi började, utan såg det mest som en kul grej. Jag har alltid varit sådär att ”Hur länge kan det här hålla egentligen? Att prata om sex i en podd – det kanske håller i ett halvår…” Men nu har vi flera kanaler och vi kommer fortfarande på många ämnen att tala om, säger Anna Dahlbäck.

Vad tror ni att ni betyder för era tittare och lyssnare?

– Det är nog att vi har satt ord på något som folk redan har inom sig. Jag tror att det är viktigt att lyfta saker och prata om det – om det nu är sex eller att folk mår dåligt. Saker kan bli så stora om det stannar inombords, men så fort man luftar det med andra så försvinner mycket av det farliga, säger Amanda Colldén och fortsätter:

– Många kvinnor är också så vana vid att ha sex för sin partners skull – om man ligger heterosexuellt – men nu är det många som genom podden har fattat att man kan ha sex på sina villkor och att man kan ställa krav. Det är ju i längden också positivt för killarna som de ligger med.

”Viktigt att vi inte blir pekpinneaktiga”

Orgasm och onani är återkommande ämnen i Amandas och Annas podd – ofta kvinnlig sådan. Men det kvinnliga könsorganet tycks fortfarande vara omgärdat av hysch-hysch. Anna Dahlbäck berättar om hur de till ett tv-inslag tog med en modell av en klitoris på stan och frågade folk om de visste vad det var för något. Reaktionerna förvånade dem:

– En del hade ingen aning. Andra sa ”Jag vet vad det är, men jag tänker inte ens säga det”. Det är så sjukt! Jag tycker att vi tjatar om klitoris i alla våra kanaler och till slut tänker man ”Nu måste ju folk ha fattat”, men jag tror att vi måste fortsätta att prata om det, för det är något som verkar skrämma folk. Jag tror att det också har att göra med penetrationsnormen. Klitoris bara finns där och man får väl vara lycklig om någon rör lite på den, säger Anna Dahlbäck.

Amanda Colldén håller med:

– Det som blivit så tydligt för mig är hur jävla stark penetrationsnormen är. Yngre killar verkar förvänta sig att den enda stimulans som krävs för tjejer är att de får en kuk i sig och då ska de få orgasm. Sedan kanske han får dåligt självförtroende om inte det händer, trots att det egentligen bara är en porrskada från samhället. Samtidigt är det många kvinnor som tror att det är något fel på dem, om de inte kommer av att killen tränger in i dem. Jag har själv tänkt likadant, även om jag numera jobbar aktivt för att inte tänka så.

Ni är inga sexologer eller experter. Vad tror ni det spelar för roll för poddens popularitet?

– All roll i världen, tror jag. Jag tror att det är viktigt att vi inte blir för pekpinneaktiga. Det finns så många experter som syns när man snackar om sex, och de säger ofta saker som ”Så här stor snopp ska man ha. Så här mycket flytningar ska man ha. Men allt är normalt!” Vi ses nog mer som två kompisar som sitter och snackar om vad som händer i världen och våra liv, utifrån ett sexperspektiv. Det gör det lite mer som att man känner oss – vi är ju två vanliga personer, säger Anna Dahlbäck.

Och så sista frågan – vilka är era bästa söndagstips, vad gör ni helst en söndag?

– Ligger på min killes brösthår och sniffar. (Skratt) Eller tränar, säger Amanda Colldén.

– Mina söndagar har varit ”Ta hand om mig själv”-dagar. Jag försöker göra allt som jag har lust med. Det kan vara att göra fint i lägenheten, eller sätta en inpackning i håret. Allt som gör att jag njuter – det brukar jag göra på söndagar, säger Anna Dahlbäck.