Recension.

2019-09-26 12:00
Antonio Banderas gör en stark rolltolkning som den nostalgiske regissören Salvador.  Bild: Press
Antonio Banderas gör en stark rolltolkning som den nostalgiske regissören Salvador. 
Puffetikett
Dagens ETC

Plågor och passion i Almodóvars ”Smärta och ära”

Almodóvars nya, delvis ­självbiografiska, film bärs fram av en Antonio Banderas i högform. Sevärt, tycker Signe Lidén.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Pedro Almodóvar fyllde 70 i går. När hans nya film går upp på biograferna märks det. Filmen handlar om den åldrande regissören Salvador Mallo (Banderas), som plågas av både fysisk och själslig smärta. Han är ansedd och eftertraktad, men det var länge sedan han skapade något nytt. Nu ska Cinemateket visa en av hans filmer i restaurerad upplaga, vilket sätter igång en kedja av möten med personer ur Salvadors bakgrund: antagonisten Alberto (Etxeandia), mamman Jacinta (Cruz) i minnen, före detta älskaren Federico (Leonardo Sbaraglia) som han skildes från under dramatiska former ... Stundtals påminner det om Dickens ”En julsaga”, men framtid och nutid får stå tillbaka för en kör av röster ur det förflutna.

Skickligt berättande

Almodóvar är en skicklig berättare. Genom att låta Salvador stöta ihop med en gammal kollega i inledningen får vi hela premissen över en snabb kopp kaffe. Sedan tar illustrationer och huvudpersonens voiceover med oss genom barndomen och förklarar nutidens krämpor.

Både scenografin och fotot är lekfullt. Det är färgstarkt och smarta närbilder sätter fokus på komiska detaljer.

Det är en film med känslor i centrum, vilket Alberto Iglesias vemodiga musik förstärker. Salvador lever i princip instängd i sin modernistiskt inredda lägenhet och drömmer sig tillbaka till känslor och upplevelser han haft långt tidigare i livet. Antonio Banderas gestaltar en plågad kropp med små men effektiva medel: långsamheten i att sätta sig i en bil, stelheten i nacken. Samtidigt låter han den själsliga smärtan lysa igenom som Salvador själv instruerar sin skådespelande antagonist Alberto: ”Du ska inte gråta, skådespelare är bäst när de kämpar mot tårarna.” Det är en av hans bästa rolltolkningar, vilket också Cannes-juryn uppmärksammade i våras.

”Smärta och ära” är en delvis självbiografisk berättelse om beroende, olycklig kärlek och jakten på försoning. Den som vill se ett finstämt drama blir inte missnöjd med den här filmen.

Smärta och ära

Betyg: 4 av 5

Manus & regi: Pedro Almodóvar.

Biopremiär fredag.