Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Oron bland studieförbunden: Ny Göteborgsmodell som stoppar kultur

”Bekymret är nämnden som tagit ett nappatag kring det här och vill förändra studieförbundens verksamhet i grunden”, säger Conny Pettersson, ombudsman och chef på ABF Göteborg. 
”Bekymret är nämnden som tagit ett nappatag kring det här och vill förändra studieförbundens verksamhet i grunden”, säger Conny Pettersson, ombudsman och chef på ABF Göteborg.  Bild: Bild: Christian Egefur

Dagens ETC.

En ny modell för bidrag kan komma att förändra situationen radikalt för landets alla studieförbund. ”Göteborgsmodellen” stryker ett streck över syften som folkbildning och del­aktigheten i kulturlivet. Istället vill man ”kompetenshöja för arbetslivet”, stoppa kulturutövandet och dra undan stöd åt föreningar. ”Orimlig politisk klåfingrighet”, säger David Samuelsson på studieförbundens branschorganisation.

”Kulturstopp för studie­förbunden i Göteborg”. Så beskriver branschorganisationen Studieförbunden det som nu sker lokalt i väst. David Samuelsson, generalsekreterare, befarar att många övriga kommuner har inväntat Göteborgs beslut och att det har spridit stor oro bland förbunden att fler ska följa efter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Provläs alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser