Kultur & Nöje.

2021-03-17 15:45
  • Bilder: Maida Krak & Arazo Arif
  • Bilder: Maida Krak & Arazo Arif
Puffetikett
Dagens ETC

Ny dokumentär kommer rapparen Yasin in på livet: ”Släppte oss väldigt nära”

Rapparen Yasin är en av Sveriges mest spelade artister. I den nya dokumentären ”Yasin. See me shine” får vi följa med under produktionen av den senaste EP:n och höra hans egna tankar om musiken.

– Han släppte oss väldigt nära och har själv berättat att han aldrig känt sig så trygg i att kunna öppna upp sig, berättar Maida Krak, en av två filmskapare bakom dokumentären.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När Maida Krak och Arazo Arif fick möjlighet att följa med en av Sveriges mest kända artister, Yasin, till Grekland under produktionen av hans senaste EP ”Del II” var målet att förstå och skildra den konstnärliga processen hos det unga stjärnskottet.

– Jag var först intresserad av att göra en dokumentär om hela Yasins liv, men när jag började bygga en relation med honom förstod jag vilken enorm del av honom skapandet är, säger Maida Krak.

Yasin var till en början skeptisk till idén. Han var van att det fanns en annan agenda när det berättas om honom, berättar Maida Krak.

– Han var tveksam till om jag verkligen bara var intresserad av att följa hans kreativa process, så vi fick övertyga honom om att det var det vi ville göra.

Yasin har utnämnts till framtidens artist av Sveriges Radio, nominerats till P3 Guld som årets artist och är en Sveriges mest streamade artister. Men det stormar kring Yasin. Samtidigt som hans senaste EP, ”Del II”, gör succé sitter han sedan den 2 januari häktad, på sannolika skäl misstänkt för stämpling till människorov av en annan svensk artist. Han har sedan tidigare avtjänat ett fängelsestraff för grovt vapenbrott, och suttit häktad misstänkt för mord. Den utredningen är nedlagd och misstankarna avskrivna.

Fokus på kreativiteten

I dokumentären ”Yasin. See me shine” fokuserar Maida Krak och Arazo Arif på Yasin som artist och hans skapande.

– Det är viktigt för oss att filmen betraktas som det fristående konstverk den faktiskt är. Filmen visar vår bild av artisten Yasin, och som sådan måste den få tala för sig själv, säger Maida.

– Vi är intresserade av representationen av konstnärer med vissa erfarenheter och viss bakgrund och hur de blir bemötta. Det inkluderar även oss, som också har andra bakgrunder än etniskt svensk. Vi vill utforska när vi får ta plats som konstnärer utan att reduceras till något som kanske inte representerar hela vår person, säger Arazo Arif.

Yasin beskriver i dokumentären musiken som ett sätt att ta sig vidare, bort från den verklighet han skriver om. I musiken som produceras under inspelningen av dokumentären vill Yasin visa en annan sida av sig själv. Han säger att den berättar hur han mår, hur han mått och hur han tänker. ”Det är nästan som om du får gå igenom min dagbok”.

– Han släppte oss väldigt nära och har själv berättat att han aldrig känt sig så trygg i att kunna öppna upp sig, säger Maida Krak.

– Det framträder tydligt i filmen att Yasin vill gå vidare, få jobba med sitt artisteri och bli av med den mediala bilden som inte tagit hänsyn till honom som artist, säger Arazo Arif.

Det viktigaste för Maida Krak och Arazo Arif har varit att nå ut till andra unga människor med en bredare bild av artisten. Och redan första kvällen hade dokumentären 200 000 visningar.

– Nu får vi meddelanden från 15-åringar som aldrig går på bio, inte konsumerar finkultur men som sett vår film och uttrycker hur mycket den betytt för dem, att det hjälpt dem att se den. Det är en sorgsen film, men den ger också hopp. Deras meddelanden är den finaste recension man kan få, säger Maida Krak.

– Yasin har blivit en representant för så mycket mer än sitt artisteri, han representerar unga som reduceras till brottslingar och ett samhällsproblem. På så vis öppnar den här filmen för andra unga människor som riskerar liknande behandling, säger Arazo Arif.

– De känner sig sedda för en gångs skull, säger Maida Krak.

Yasin

Yasin Abdullahi Mahamoud, mer känd som Yasin Byn, YasinTheDon eller Yasin är en av Sveriges mest kända rappare och artister.

Yasin gav ut sin första singel 2015. Efter det har han släppt flera skivor och toppat listorna på Spotify.

Han är nominerad till P3 Guld som Årets artist och Årets hiphop/r’n’b.

Yasin. See me shine

En film av Maida Krak, Arazo Arif.

Medverkande: Yasin Abdullahi Mahamoud, Amr Badr, Farhan Abdikarim med flera.

Språk: Svenska med engelsk text.

Längd: 25 minuter.

Kan ses på yasinseemeshine.com.