Kultur & Nöje.

2019-11-05 14:00
Sedan boken publicerades har Sara Recabarren fått mejl från flera kvinnor som har blivit uteslutna eller som lämnat partiet efter att ha hamnat i konflikt med SD som vill berätta om liknande erfarenheter. Bild: Magnus Liam Karlsson
Sedan boken publicerades har Sara Recabarren fått mejl från flera kvinnor som har blivit uteslutna eller som lämnat partiet efter att ha hamnat i konflikt med SD som vill berätta om liknande erfarenheter.
Puffetikett
Dagens ETC

Ny bok om kvinnorna som lämnade SD

De berättar om trakasserier, hot och förtal. De är kvinnor som har tvingats lämna Sverigedemokraterna. I boken ”Insidan” beskriver journalisten Sara Recabarren hur det är att vara kvinna i Sveriges mest mansdominerade parti.

”Det är en fråga om demokrati att kvinnor kan vara aktiva i politiken, oavsett vilket parti de väljer”, säger Sara Recabarren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Med 29 procent kvinnor bland riksdagsledamöterna är SD faktiskt inte sämst på kvinnorepresentation. KD har  bara 27 procent efter valet 2018. Men om man tittar på det ser ut även i kommunerna så blir det tydligt vilket mans­dominerat parti som SD är. I kommunerna är bara 28 procent av SD:s representanter kvinnor. De övriga riksdagspartierna har mellan 40 och 53 procent kvinnor.

Det var tänkt att Sara Recabarren, grävande journalist på TV4:s Kalla fakta, skulle följa två kvinnor som har lämnat partiet och två kvinnor som fortfarande är kvar. Men under arbetets gång så uteslöts även den tredje kvinnan, Kristina Winberg, SD:s Europaparlamentariker, bara en vecka före EU-valet. Hon uteslöts med hänvisning till ”klandervärt och omdömeslöst uppförande”, trots att det som hade avslöjats var att hennes manliga kollega Peter Lundgren ska ha utsatt en kvinnlig partikamrat för sexuella trakasserier. Så av de fyra kvinnorna som Sara Recabarren har intervjuat under ett halvår är det bara Julia Kronlid, SD:s vice partiledare som är kvar i partiet.

– Jag tycker att det finns en beröringsskräck hos journalister, en rädsla för att närma sig Sverigedemokraterna. Men jag tycker att det är viktigt ändå att man gör det. Det är viktigt att man vet hur det är för kvinnor i alla partier, säger Sara Recabarren om varför hon ville skriva den här boken.

Hot mot barnen

Förutom Kristina Winberg och Julia Kronlid så får läsaren följa Maddelen Larsson, kommunpolitiker i Falköping och en kvinna som kallas Lena. Lena, som var SD:s ordförande i sin kommun, blev trakasserad efter att hon själv hade valt att lämna partiet. Hon anklagades för att ha förskingrat pengar ur distriktskassan och hon hängdes ut i medierna. Lena har bytt namn för att skydda sin familj och är därför anonym i boken.

Maddelen Larsson lämnade också SD efter att hon hamnade i konflikt med partiet när hon larmade om att en manlig partikollega hade tillskansat sig pengar ut partikassan. Efter avslöjandet hotades både hon och hennes barn. Folk rörde sig i hennes trädgård på kvällstid och lämnade lappar på hennes bil med meddelanden som: ”Du fick din chans, håll koll på dina barn”.

Kallades inte till möten

Läsaren får följa de olika kvinnorna från det att de bestämmer sig för att börja engagera sig i SD. Att komma in i partiet, att få förtroendeposter, det var lätt. Det var senare som det svåra började.

– Det här med att det är så få kvinnor var ju också en fördel för dem som är med i boken. Det gjorde också att de lätt kunde göra karriär inom partiet. Som Kristina Winberg som knappt visste något om EU-parlamentet och hur EU fungerar när hon blev tillfrågad att bli parlamentariker, säger Sara Recabarren.

Men när hon väl var på plats så märkte hon att hon inte var där på samma villkor som sin manliga kollega.  Hon kallades inte till möten och offentliga sammankomster. Partiledningen undvek att tala direkt med henne. Och när de sexuella trakasserierna avslöjades så var det alltså hon och inte Peter Lundgren som uteslöts.

Kallar det ”skvaller”

För Sara Recabarren kändes frågan om SD-kvinnornas situation viktig att belysa.

– Man kan ju tänka så här att de här är kvinnor har valt att gå med i ett mansdominerat parti, varför ska jag bry mig. Men SD:s mål är bli ett brett och statsbärande parti. För att bli det måste de nå ut till de kvinnliga väljarna och för att göra det måste de ha kvinnliga representanter. Och därför var det intressant för mig att se hur är att representera SD som kvinna.

Sedan boken publicerades har Sara Recabarren fått mejl från flera kvinnor som har blivit uteslutna eller som lämnat partiet efter att ha hamnat i konflikt med SD som vill berätta om liknande erfarenheter. Partiledningen har dock reagerat med att kalla det som framkommer för skvaller och subjektiva analyser. Inget tyder alltså på att situationen för kvinnor skulle vara på väg att förändras inom SD, säger hon.

– Nej, de har inte ändrat strategi på något sätt. Och tre av de fyra intervjuade kvinnorna berättar att de inte hade en chans.

Läs vidare på nästa sida: Utdrag ur ”Insidan, SD-kvinnorna och partiet”