Kultur & Nöje.

2019-05-14 15:50
  • Små uppdrag från en app kan få oss att bli lite bättre människor. Bild: TT
    Små uppdrag från en app kan få oss att bli lite bättre människor.
Puffetikett
Dagens ETC

Ny app ska peppa oss till hållbart liv

En app som hjälper användarna att stå upp för en bättre och mer hållbar värld släpps i morgon. Lanseringen sker på Scenkonstbiennalen, där deltagarna också kommer att erbjudas träning i form av små uppdrag de ska utföra under dagen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Idén till appen kommer från Rebecca Vinthagen, genus- och statsvetare, som har fått en lång rad föreningar med sig i arbetet. Dilemmat med hur man får människor att gå från teori till handling är något hon ofta ställs inför.

– När jag arbetar med olika grupper känner jag mig ofta som en sorts personlig tränare, som ska motivera människor att göra saker – och inte låta det stanna vid att man bara diskuterar de problem som finns, säger hon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Inspirerad av löpningen

Att en app kunde fungera som en språngbräda för goda handlingar kom hon på när hon skulle motivera sig själv inför motionspass i löparspåret.

– Jag använde mig av en app då för att komma igång, och insåg att samma metod kunde fungera för att få människor att börja utföra handlingar, säger hon.

Bland de föreningar som står bakom utvecklingen av appen finns allt från stora organisationer som Röda korset, Greenpeace och RFSL, till Facebookgrupper och mindre teatersällskap. Innehållet i appen sträcker sig också över ett brett fält, från hur man bemöter sexistiska skämt till plastbantning.

– Appen är egentligen bara ett verktyg, där målet är att sätta igång en rörelse som ska få fler att stå upp för bra saker i sin vardag. Det ska också vara en generös plats, där olika behov inte får ställas emot varandra, säger Rebecca Vinthagen.

Bara ideella krafter

Appen kommer släpps på Scenkonstbiennalen, där deltagarna då också ska uppmuntras att utföra positivt laddade mikrohandlingar av något slag. Appen kommer sedan att presenteras på samma sätt vid fler festivaler och med kampanjer.

Att ladda ner och använda appen är gratis och kommer också att fortsätta vara det, säger Rebecca Vinthagen.

– Bland dem som står bakom den rörelse vi vill få igång finns bara ideella krafter och inga företag eller kommersiella krafter.

Finns för nedladdning

Appen Micro Action Movement är utvecklad av Settings, en plattform som har bildats för normkreativitet, kunskapsutbyte och inspiration som skapar verktyg för förändring.

Appen laddas ner gratis på App Store eller Google Play.

Arbetet finansieras av Allmänna Arvsfonden.