Kultur & Nöje.

2018-07-11 16:45
Redaktören Andy Folkesson vill ge ut normkritisk erotik på lättläst svenska. Foto: privat
Redaktören Andy Folkesson vill ge ut normkritisk erotik på lättläst svenska.

Normkritisk bokserie skapar nya litterära spår

Den normkritiska romanserien Queerlequin söker nya vägar för att berätta om kärlekens och erotikens många väsen. Flera undergenrer har vuxit fram under de tre år som serien har funnits, så att det nu finns både historiska romaner och science fiction bland titlarna. Nytt för i höst är en roman med BDSM-tema.

Sitt namn har Queerlequin tagit som en blinkning till de klassiska Harlequinböckerna. Originalet har brukat kallas kiosklitteratur, medan den svenska normkritiska varianten kallar sig själva för lösgodislitteratur.

– Det ska vara lättsamt och ha lyckliga slut, säger Andy Folkesson, som är en av seriens tre redaktörer.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Ideellt

Queerlequin startades av några Malmöbor år 2015. Seriens grundare gick sedan samman med företaget Genusredaktörerna, i vars regi böckerna nu ger ut. På Genusredaktörerna arbetar förläggare, genusvetare och språkvetare med att erbjuda normkritiskt redaktörskap och liknande tjänster. Arbetet med Queerlequin görs oavlönat.

– Det hade ju varit roligt om vi kunde ta betalt för vårt arbete, för vi lägger ner mycket tid på det. Men i nuläget så betalar vi ut en mindre royalty till författare och illustratörer, medan vi andra arbetar ideellt med bokutgivningen, säger Andy Folkesson, som är språkkonsult i botten.

Nya författare

Syftet med Queerlequin-böckerna är att skapa erotik och romantik även för dem som inte känner igen sig i den heteronormativt färgade litteraturen. I serien, som nu omfattar femton titlar, finns en skala från mer renodlat romantiska titlar till sådana som huvudsakligen är erotiska.

– Vi är öppna för båda typerna. Vi ser att det bland våra läsare finns både de som önskar mest romantik och de som vill ha erotik. Men vi tycker att det är roligt med erotik och brukar uppmuntra våra författare att ta med det, säger Andy Folkesson.

Genusredaktörerna välkomnar även oetablerade skribenter.

– Vi vill att fler människor ska ha möjlighet att få sina texter tryckta, och det är idag mycket svårt att bli utgiven. Till oss kan man komma med en idé som inte är helt klar. Om vi tycker om den så kan vi bidra med råd och stöd under skrivprocessen till den som inte är så van, säger Andy Folkesson.

Serien har under de år den har funnits blivit mer och mer känd, vilket har resulterat i ett växande antal insända manus.

– Det är roligt att få in mer och att ha fler idéer att välja mellan, säger Andy Folkesson.

Politik och BDSM

En av de romaner som ges ut i höst utspelar sig i år och har inspirerats av valet, och handlar om en lesbisk kärleksrelation mellan ledaren för ett feministiskt parti och en kvinna som är skeptisk till politik. En annan är en framtidsskildring, där en forskare råkar krympa sig själv och får ge sig ut på en resa i Europa, på jakt efter motmedel.

Den tredje romanen är Queerlequins första i BDSM-miljö, där en berättelsens jag utforskar sin sexualitet.

– Det var spännande att se hur man kunde utveckla ett normkritiskt förhållningssätt i det sammanhanget, säger Andy Folkesson.

I höst kommer genusredaktörerna att medverka på Bokmässan i Göteborg. De har fått förfrågningar om att ge böckerna på fler språk, vilket har strandat på kostnaderna för översättningar. Men ett mål är att ge ut en del av böckerna på lättläst svenska.

– Erotisk litteratur på lättläst svenska är inget jag har stött på tidigare, trots att jag som språkkonsult jobbat en del inom området, säger Andy Folkesson.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Harlequin

• Serien startade 1949 och ges idag ut i 110 länder på 34 språk, och har omkring 70 miljoner läsare. Förlaget publicerar mer än 110 nya titlar om året, där de flesta är kärleksromaner. I utbudet ingår också läkarromaner, spänning och annat.

BDSM

• Sexuell preferens som tidigare gick under benämningen sadomasochism och som handlar om att använda makt och smärta. Deltagandet ska vara frivilligt och bygga på överenskomna regler.