Kultur & Nöje.

2018-12-05 18:55
Efter nio år som band kommer Nord & Syd nu ut med sitt andra album.  Bild: Jezzica Sunmo
Efter nio år som band kommer Nord & Syd nu ut med sitt andra album.
Puffetikett
Dagens ETC

Nord & Syd – bandet som går i sin egen takt

Med två album på nio år håller indiepopgruppen Nord & Syd ett långsamt tempo. Det album de släppte 2013 fick höga betyg av en enig kritikerkår. Uppföljaren kommer först fem år senare. Gruppens medlemmar har varit upptagna av flyttar, barna­födande och jobbyten. Men nu är spellusten på topp.

Med två album på nio år håller indiepopgruppen Nord & Syd ett långsamt tempo. Det album de släppte 2013 fick höga betyg av en enig kritikerkår. Uppföljaren kommer först fem år senare. Gruppens medlemmar har varit upptagna av flyttar, barna­födande och jobbyten. Men nu är spellusten på topp.

– Ett tag kändes det som om några bandmedlemmar var på väg att hoppa av. Men nu är alla taggade och det känns kul igen, säger Martin Abrahamsson, gitarrist och låtskrivare.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Det album de släpper den 7 december heter ”80%” och har tagit dem två år att göra. Anledningen till att tempot inte är högre är bristen på tid och ork.

– Det har varit svårt för oss att hitta tiden till att ses. Det handlar nog mest om att alla känner sig trötta, säger Martin Haraldsson.

Gemensamt driv

Den långsamma utgivningstakten kan dock vara ett passerat stadium. Flera i gruppen har barn som inte längre är i spädbarnsfasen vilket gör att det går lättare att hitta tider när medlemmarna kan ses.

– Det känns som om vi har ett gemensamt driv nu. Att vi sedan har fått ett fint skivbolag som visar att de bryr sig om oss, spelar också roll, säger Julia Hanberg, sångerska och låtskrivare.

– Det kanske bara var det som behövdes, att vi fick känna oss sedda, lägger Martin Haraldsson till med ett skratt.

Bandet har i sin nuvarande sättning funnits sedan 2009. De fem medlemmarna i Nord & Syd bor alla i Stockholm men har sina rötter i Norrland. Deras musikaliska genre är klassisk gitarrpop.

– Till vårt förra album var det jag som skrev alla låtarna. Det blev väldigt mycket djurreferenser, insåg jag i efterhand. Det blir lätt också att det klumpar ihop sig, då jag tenderar att använda mig av samma ackordföljd, säger Martin Haraldsson.

På det nya albumet har Julia Hanberg skrivit en del. Hon har också fört in en del mer kollektivt skrivande, som hon hade vana av från ett band hon tidigare var med i.

Självupplevt

En av de saker som Nord & Syds förra skiva hyllades för var de vassa texterna. Att de nu är två som skriver kan enligt Martin Haraldsson driva dem framåt i utvecklingen. Texterna på nya albumet ”80%” handlar ofta om svek, men där finns också texter med ett mer politiskt och samhällsinriktat budskap. Till dem hör ”Kling Klang” om en sammandrabbning mellan demonstranter och poliser, med rader som ”Men sen blöder marken / precis där under dig / håret, ansiktet / smälts samman med asfalten / och var kommer allt i från”. Men för de båda låtskrivarna är det det relationsinriktade innehållet det som de oftast inspireras av.

– Det är enklare att skriva om sådant som är självupplevt och relaterbart för andra, säger Julia Hanberg.

– Jag vill egentligen skriva mindre om kärlek, men samtidigt är det kul att skriva om olycklig kärlek. Texterna blir rakare och roligare, och det är sådant som människor blir berörda av, säger Martin Haraldsson.

Framtidsdrömmen

Att alla i bandet har ett annat jobb vid sidan av ser de som en självklarhet och något om kan ge både frihet och styrka.

– Jag jobbade heltid som musiker för en tio, femton år sedan, och tyckte att det var rätt hemskt. Det är skönt att ha ett vanligt jobb att gå till och att kunna hålla på med musiken utan att behöva koppla den till ekonomin, säger Martin Haraldsson.

Framtidsdrömmarna för gruppen är att det ska fortsätta rulla på, i en lagom hög takt.

– Det hade varit roligt att komma ut och spela mer till våren, även till platser utanför Stockholm, säger Julia Hanberg.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Nord & Syd

Medlemmar i bandet:

David Nygård – keyboard

Kalle Danielsson – trummor

Julia Hanberg – gitarr och sång

Joel Lindberg – bas

Martin Abrahamsson – gitarr

I morgon den 6 december blir det dubbel releasefest på Scala­teatern i Stockholm. Nord & Syd firar sitt andra studioalbum ”80%” och Norra Reviret sin debut-EP ”Driver”. Start klockan 20.00.