Sexspalt.

2015-12-29 19:00

”Mina bröstvårtor är känsliga och okänsliga samtidigt”

Varje vecka svarar sexologen Karina Bäckström på läsarfrågor om sex i Dagens ETC:s feministiska och hbtq-vänliga sexspalt.

Läs också tidigare sexspalter:

”Kan inte komma om jag inte fantiserar samtidigt”

”Efter tio år och två barn har min man och jag inte sex alls”

”Går det att öva upp förmågan att dra ut lite på det roliga?”

”Knepigt med piller som ska öka kvinnors sexlust”

”Hur och när pratar man bäst med sitt barn om sex på ett normkritiskt sätt?”

”Varför kräver inte alla vettiga män ett vettigt p-medel?”

”Vad gör sexpillren egentligen med kroppen?”

”Jag tycker snippa låter så fånigt och tillgjort”

”Hur mycket styrs sexet av mannens utlösning?”

”Blir så ledsen. Vill ju inte sluta med sex!”

Fråga:

Jag antar att det är normalt men undrar hur många som upplever samma sak, samt vad det kan bero på: Mina bröstvårtor är samtidigt mycket känsliga och okänsliga. Jag gillar inte beröring på dem, medan jag älskar att min sambo tar på hela mina bröst med hela handen. Men om bara bröstvårtan smeks eller blir kysst känns det nästan obehagligt och det ger ingen njutning whatsoever. Jag undrar också hur det kan tänkas bli när jag ammar.

Svar:

Du har helt rätt i att det är normalt att känna som du gör inför att bli smekt eller kysst på bröstvårtorna. Hur många som fungerar på det sättet har jag inga siffror på men det är en helt vanlig variation. Det kan helt enkelt vara väldigt olika vilka delar av kroppen som känns bra att bli smekt på. Det är inget konstigt att ogilla direkt beröring av bröstvårtan, eller att den känns båda okänslig och kanske överkänslig på samma gång. Vissa gillar till exempel inte att bli kyssta på bröstvårtorna för att det då blir fuktigt och då lättare kallt, andra tycker att det påminner om amning och ger osexiga associationer och sen finns det tusen andra orsaker till att en person inte gillar det. Försök att glädja dig över det du gillar och det som fungerar och släpp tanken på att du borde gilla beröring av bröstvårtan. Vi gillar och ogillar olika.

Hur det kommer bli vid eventuell amning är svårt att svara på. Det behöver inte vara så att en person som ogillar sexuell beröring av bröstvårtorna får det besvärligt eller svårt att amma. Många upplever att det är lite knöligt att få till amningen från början, oavsett hur känsliga de är för annan beröring. Det kan ömma lite, och även rätt rejält för en del, i början när man ammar. För många lägger det sig efter ett tag, när man själv och barnet kommit in i rätt teknik. En del personer upplever också att känseln förändrats efter en amningsperiod. Vissa blir mer känsliga och vill inte bli berörda där medan andra blir mer härdade och gillar smekningar direkt på. Det kan också vara så att man inte vill bli smekt alls på brösten under amningsperioden och ett tag efter. Det kan för en del vara svårt att koppla ihop bröst med sex eftersom de varit amning och mat under en period. För en del går det över efter ett tag och man hittar åter njutning av att bli smekt på brösten eller bröstvårtan. För andra hänger det kvar och man tappar intresset av att involvera brösten i sexet.

Har du också frågor om sex? Mejla på sexspalten@etc.se