Hoppa till innehållet

Bokrecension

Matilda Rutas böcker om Ninna är blivande klassiker

Matilda Rutas Ninna-serie kommer bli en klassiker, tror Rasmus Landström. Den senaste delen heter ”Ninna och Stormskolan” och handlar om att Ninna och kompisen Samir börjar skolan.
Matilda Rutas Ninna-serie kommer bli en klassiker, tror Rasmus Landström. Den senaste delen heter ”Ninna och Stormskolan” och handlar om att Ninna och kompisen Samir börjar skolan. Bild: Bild: Jan-Åke Eriksson

Dagens ETC.

Matilda Rutas böcker om Ninna är de senaste årens stora stjärnsmäll i bilderboksvärlden. I dagarna kommer den tredje delen i serien och Rasmus Landström blir blixtförälskad. Böckerna om Ninna kommer bli klassiker.

Att Sverige har en unik bilder­bokstradition är välkänt. Ursprungligen är det ett arv från 60- och 70-talet då barnboks­illustratörer började rekryteras från popkonstkretsar och veckomagasin. Detta, i kombination med progressiva pedagogiska ideal, gjorde att svenska författare som Barbro Lindgren, Anna-Clara Tidholm och Eva Eriksson kunde skapa en bilder­bok som tog barnet på allvar, både estetiskt och själsligt. I dag är det korthuggna språket och respekten för barnets erfaren­heter utmärkande för den.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00