Tre frågor.

2018-11-06 18:00
Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Maria Sveland: ”Det är på tiden att män steppar upp”

Maria Sveland, journalist och författare, som producerat RFSU:s tre nya podd-dokumentärer, som släpps idag.

– Mens är en negligerad arbetsmiljöfråga, säger hon. 

Ett ämne ni tar upp i en av poddarna är myterna kring vasektomi, manlig sterilisering. Vilka är de största missförstånden?

– Att det skulle påverka poten­sen och viriliteten. Många verkar också tro att en vasek­tomi gör så att mannen inte får någon utlösning, vilket inte heller stämmer. Jag tror att om fler män förstod hur enkelt ingrepp det egentligen är så skulle betydligt fler kunna tänka sig att överväga vasektomi som en preventivmetod.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Är manlig sterilisering en möjlighet att göra ansvaret för preventivmedel mer jämställt?

– Ja, det tycker jag. Vi har en lång och trist tradition av att det oftast varit kvinnors ansvar att skydda sig mot oönskade graviditeter. Att det är kvinnor som mixtrat med sina kroppar både hormonellt och i form av att exempelvis sätta in en spiral. Det är på tiden att män steppar upp och tar ett liknande ansvar. 

Vad har förvånat dig mest under arbetet med de här poddarna? 

– Att det finns ett grundläggande gemensamt kvinnoförakt och vilja att kontrollera och begränsa kvinnors kroppar och sexualitet världen över. 

– Det är lätt att stirra sig blind på andra kulturers normer och tycka att de är konstiga och hemska. Men vi har också kulturella normer kring saker som mens och kvinnors sexualitet. Det tar sig andra uttryck, men påverkar trots allt även oss. Skammen kring menstruation finns ju även här och även om inte kvinnor blir instängda i menshyddor under sin mens så finns det en tystnadskultur här som gjort mensen till en politisk icke-fråga. Det är också en negligerad arbetsmiljöfråga världen över, då många kvinnor har så svåra menssmärtor att de tvingas sjukskriva sig några dagar i månaden, vilket får ekonomiska konsekvenser.

Lyssna på poddarna här

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter