Sexspalt.

2016-03-01 19:00

”Lusten har försvunnit”

Varje vecka svarar sexologen Karina Bäckström på läsarfrågor om sex i Dagens ETC:s feministiska och hbtq-vänliga sexspalt.

Fråga: Jag är en kvinna på 58 år. Jag har hela mitt liv känt lust och har onanerat i stort sett dagligen sen förskoleåldern och haft goda relationer där jag mått bra och blivit tillfredsställd. Efter att mensen försvann strax efter 50-årsåldern så har min lust och tankar på sex långsamt ebbat ut. Jag lever i en relation och det är så trist ... Vi har ett aktivt sexliv varannan/var tredje vecka. Jag måste mobilisera och bestämma att nu kommer vi till skott (jag tar inte initiativ) och då är det inga problem, allt fungerar, det är skönt och jag känner stor tillfredsställelse efteråt, men allt innan går på ren vilja. Jag känner ingen lust eller dragning innan. Vi kan prata om det här. Måste jag vänja mig? Är det så här det är?

Svar: Det kan kännas tungt att sexlivet och lusten förändras till det sämre när det innan fungerat väldigt bra. För många människor förändras lust och tändningsmönster och det kan ha olika orsaker. Det kan vara klimakteriet, åldern generellt, att man blivit mer van vid varandra och tappat spänningen eller att man får barn.

Sexualitet är inte ett statiskt tillstånd utan den förändras genom livet. Det är ofrånkomligt att jämföra med hur det varit, men det kan vara bra att försöka släppa tanken på att det ska bli som förr. För en del kommer inte den spontana lusten tillbaka på samma sätt som innan. Då handlar det om att acceptera att lusten inte kommer först utan att det krävs aktivitet för att få fram den. Vi är ofta fast i den felaktiga bilden av att normal sexualitet går i ordningen: spontan lust, börja ha sex, orgasm/utlösning och sedan vila. Det är endast ETT sätt det kan fungera på. Ett annat sätt är att man behöver stimulans, via fysisk kontakt eller tanke, innan lusten kommer. Börja först och lust sedan helt enkelt. Viktigt är också att inte fastna i tanken att man måste ta lika mycket initiativ. Är din partner mer spontan är det jättebra om hen tar initiativet och föreslår sex.

Lust och sex fungerar till stor del reaktivt. Tankar och responser som tidigare varit lättväckta kan med tiden börja komma mindre spontant. Då behöver man hjälpa det hela på traven för att dra igång sexsystemet. Att börja om att onanera trots att det inte sker lika spontant som innan, läsa något erotiskt, titta på film, kanske experimentera med nya platser eller variationer på sex. Detta kan göra att du mentalt blir mer fokuserad på sex och det känns lite mer spännande. Kanske är det något du kan utforska tillsammans med din partner?

Läs också tidigare sexspalter:

”Måste vi ha barnvakt för att få till det?”

”Hur undviker jag att göra någon illa?”

”Han kommer efter 30 sekunder – vad ska vi göra?”

”Sex är väldigt ångestladdat för mig – hur får man hjälp?”

”Vad kan jag göra för att avdramatisera sexet och få henne att slappna av?”

”Jag vill verkligen kunna vara i stunden och få orgasmer”

”Jag har svårt att inte komma om jag inte kopplar bort tankarna från nuet”

”Jag kommer fyra gånger oftare än han gör. Det stressar mig.”

”Mina bröstvårtor är känsliga och okänsliga samtidigt”

”Kan inte komma om jag inte fantiserar samtidigt”

”Efter tio år och två barn har min man och jag inte sex alls”

”Går det att öva upp förmågan att dra ut lite på det roliga?”

”Knepigt med piller som ska öka kvinnors sexlust”

”Hur och när pratar man bäst med sitt barn om sex på ett normkritiskt sätt?”

”Varför kräver inte alla vettiga män ett vettigt p-medel?”

”Vad gör sexpillren egentligen med kroppen?”

”Jag tycker snippa låter så fånigt och tillgjort”

”Hur mycket styrs sexet av mannens utlösning?”

”Blir så ledsen. Vill ju inte sluta med sex!”

Har du också frågor om sex? Mejla på sexspalten@etc.se