Kultur & Nöje.

2020-09-26 11:30
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Lumparliv, tung journalistik och viktig debutbok

Tre kulturtips från ETC nyhetsmagasin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tonårslivet i lumpen

Serie

Vänskap, den första stora kärleken, kaosigt identitetssökande, smetig tonårsångest, ännu smetigare tonårsfyllor. Och, såklart, att morsan är dum i huvudet. Allt det här spelas upp mot en fond av kamouflage och stridsvagnar. I dramat ”We are who we are” får vi följa två fjortisar som växer upp på en amerikansk militärbas i Italien. Historieberättandet är modell USA-indie med storbudget och konstnärliga ambitioner, fast saknar unikt grepp. Attraktionen ligger istället i de unga skådisarnas prestationer. Som hårdför general och mamma ser vi Chloë Sevigny. Finns på HBO.

Brutalt och nattsvart om vräkningar

Journ

”Åtta personer stod redo utanför lägenhetsdörren. Just som klockan slog 13 knackade de på. Ingen öppnade. Det var tyst där inne. Annica skulle fylla 70 i morgon. Nu hängde hon i en lampkrok i vardagsrummet.” Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra har i veckan släppt oerhört tunga, välskrivna, gripande och journalistiskt viktiga gräv om vräkningar. Det är en skuggtäckt sida av det svenska samhället och en skam man sällan pratar om. Finns att läsa gratis på hemhyra.se.

Bang-boss debuterar med L.A.-roman

Bok

Kulturskribenten och tidigare Bang-redaktören Valerie Kyeyune Backström författardebuterar med ”Ett nytt England”, en roman om ”pengar, killar och amerikanska solnedgångar”. En namnlös kvinna åker till det stora landet i väst för att klättra längs statusstegen, segra över Los Angeles och bli dess härskare genom att slå mynt av sin ungdom, den förgängliga skönheten. Boken, av Göteborgs-Posten genreklassad som ”ung svensk tomhetsprosa”, är en av höstens viktigaste för att hänga med i den svenska litteraturen. Ute nu på Modernista.

PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC

Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.