Kultur & Nöje.

2021-01-12 16:30
  • ”Även om det kanske är omöjligt är vi nyfikna på konstnärer som i alla fall vågar ha ambitionen att beskriva verkligheten som den är”, säger Emily Fahlén.
    ”Även om det kanske är omöjligt är vi nyfikna på konstnärer som i alla fall vågar ha ambitionen att beskriva verkligheten som den är”, säger Emily Fahlén.
  • Bild: Press
Puffetikett
Dagens ETC

Luleås konstbiennal vill att Norrbotten är medskapare

Tre frågor till Emily Fahlén, kurator på Luleå konst­biennal som pågår just nu.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En evakuerad skola, en kyrka, och ett före detta fängelse. Ni har låtit konsten flytta ut från de traditionella lokalerna under biennalen. Berätta!

– Vi verkar utifrån ett stort intresse för Norrbotten. Vi vill att trakten ska gå i dialog med konstverken. Vi diskuterar ofta fram platsen tillsammans med konstnären och vill aktivera lokal historia genom att låta konsten ta plats. Norrbotten blir på så sätt en medskapare i projektet.

Realismen är temat i år. Vad är det som är intressant med den just nu?

– En trött sägning i dag är att världen är så fragmenterad att den inte går att greppa. Jag tycker att det finns något hopplöst i den synen. Även om det kanske är omöjligt är vi nyfikna på konstnärer som i alla fall vågar ha ambitionen att beskriva verkligheten som den är. Samtidigt har många verk en teatral form. Så ambitionen är realistisk, men det konstnärliga språket behöver inte alls vara det.

Har du någon personlig favorit?

– Jag är väldigt glad över att fotografen Tommy Tommie är med. Han är i 80-årsåldern och flyttade från Stockholm till Norrbotten på 70-talet och började jobba medborgaraktivistiskt med journalistik och bild. Han ville att journalistiken skulle utgå från medborgarna och startade exempelvis upp tidskriften Norrlandsbulletinen. På biennalen visar vi projektet – ”Kan Sverige klara sig utan Norrbotten?” - som han inte visat offentligt tidigare. Det handlar om folkrörelserna, industrin och arbetslöshet. Jag är också glad för att kunna visa tyska Charlotte Posenenske, för första gången i Sverige. Hon blev aktiv konstnär efter andra världskriget. Hon jobbar mycket i industriell stil och sålde modellerna till självkostnadspris. Hon var en politisk konstnär på alla sätt. 

Luleåbiennalen

Pågår fram till den 14 februari.

Emily Fahlén, Karin Bähler Lavér och Asrin Haidari är kuratorer.

Flera av utställningslokalerna har tvingats stänga på grund av pandemin, men man hoppas på att åter kunna öppna dem efter den 24 januari.

Många av verken, biennal-radio, med samtal och ljudverk, samt en biennaljournal, hittas dock på hemsidan luleabiennial.se