Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Lidandet sträcker sig bortom vetenskapen och diagnoserna

Bild: Johan Svensson

Dagens ETC

”För att kunna skapa mening behöver vi som människor förstå vår situation, och då behövs mer än serotoninhalter”, skriver Maria Andersson Vogel som söker efter bättre svar på orsakerna till människans lidande än de som den etablerade vetenskapen erbjuder.

Vilka ord använder vi för att förstå vårt lidande? Det är en urgammal fråga men jag kan inte släppa den. Två gånger i mitt yrkesliv har jag varit sjukskriven en längre period, båda gångerna har läkarintyget angivit ”depressiv episod”. Vad betyder det egentligen? Är det en begriplig beskrivning av de komplexa känslor och omständigheter som gjorde att jag vid dessa tillfällen inte orkade hantera vardagen? Jag har länge känt att det glappar mellan de begrepp som vården och forskningen använder, och de begrepp som gör lidandet begripligt för den enskilde, för mig.

Filosofiprofessor Fredrik Sveneaus skriver i sin bok ”Homo Patologicus – medicinska diagnoser i vår tid” om hur vi i dag­ens samhälle lider på ett vetenskapligt vis. Med det menar han att det vetenskapliga, psykiatriska sättet att begreppsliggöra vårt lidande har övertrumfat alla tidigare förklaringsmodeller, såväl de religiösa som de filosofiska. Sveneaus resonemang kan placeras in i en bredare diagnoskritisk rörelse. Samma år som hans bok kom, 2013, släppte också den amerikanska psykiatriprofessorn Allen Frances sin bok ”Saving Normal”. Det var en kritisk uppgörelse med American Psychiatric Association (APA) vilka utarbetar världens främsta diagnosmanual – DSM – ett arbete som Frances deltagit i fram tills det att han fick nog. I sin kritik menar Frances att diagnosticerandet gått så långt att vi nu börjat sjukdomsförklara sådant som måste förstås som normala mänskliga känslor och reaktioner.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs ända till i sommar

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa ända till sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser