Kultur & Nöje.

2018-06-28 16:45
  • Lova Elmér syr på sin käpphäst som har fått namnet Polly.
    Lova Elmér syr på sin käpphäst som har fått namnet Polly.
  • Stina Nylinder hjälper Bill Holmström Widner med att få ordning på käpphästens man.
    Stina Nylinder hjälper Bill Holmström Widner med att få ordning på käpphästens man.

Klassiska leksaken gör storstilad comeback

Det är hästar som ska matas. Manar som ska flätas. Träns och tränsskaft som ska tillverkas. Men först av allt är det ju hästen själv som ska skapas.

I Malmö pågår just nu ett käpphästläger för barn, som med spillmaterial från olika företag tillverkar och leker med käpphästar – den hållbara och egentillverkade leksaken som blivit en succé.

– Att hålla på med käpphästar innehåller skapande och kreativa moment, då barnen tillverkar hästarna själva och förser dem med karaktärer. Sedan är det en väldigt fysisk aktivitet. De får mycket motion när de rider och hoppar över hinder med sina hästar, säger Anna Karlsson, en av de anställda på verkstaden Återskapa i Malmö och en av de ansvariga för sommarens två käpphästläger.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den första lägerveckan blev det bara sex deltagare. Orsaken tror ledarna är att de råkar ha valt en dålig tidpunkt, dagarna precis efter skolavslutningen då det också händer mycket annat i barnens liv. Veckan därpå kommer det fler och till det läger som hölls under påsklovet blev det kö.

Förra sommaren när Återskapa fick i uppdrag att hålla i en käpphästverkstad under Malmöfestivalen så var intresset minst sagt enormt. Anna Karlsson berättar:

– Vi hade på tre dagar 800 barn som besökte oss och gjorde sina egna käpphästar.

Bygga hoppbana

Dagens ETC besöker lägret under dess andra och avslutande dag. Alla deltagare har hunnit göra en käpphäst, men har olika mycket kvar på allt runtom. Hillevi Elvén, tio år, är klar med både häst, träns och annat och kan börja göra en låda med godsaker och andra ätbara ting. Leia Lövendahl, sju år, sågar till käppen i lagom längd. Hennes häst är en enhörning och ska därför också förses med ett horn, som inte är helt klart. Bill Holmström Vidner, sju år, konstaterar först att han bara har manen och nosen kvar, men inser sedan att han också måste ha en mule på sin häst.

– Jag har fortfarande ganska mycket kvar, säger han.

Förmiddagen ägnas åt skapandet och efter lunch är det dags för lägerdeltagarna att bygga upp en hoppbana och sedan rida på den.

Stina Nylinder, som håller i lägret tillsammans med Anna Karlsson och praktikanten Saga Holmberg, har hunnit hålla i ett tidigare läger.

– I början fnissade vi vuxna lite åt det här, men sedan insåg vi att det inte alls är lustigt. Käpphästar är något som är värt att ta på stort allvar, säger hon.

Startade trenden

För den som har ridit riktiga hästar på fritiden är delar av käpphästverksamheten nog lätt igenkänningsbar. Det var så vi lekte på skolgården under rasterna, fast utan käpphästar. Leken byggde i stället på att vi turades om med att vara varandras hästar, som reds, sköttes och försågs med karaktärer på samma sätt som dagens käpphästar.

Det som ska ha varit den stora startpunkten för den nuvarande käpphästtrenden var en grupp tjejer i Finland som i dokumentärfilmen ”Hobbyhorse revolution” berättade om sitt stora intresse.

– De tjejerna har fått status som någon sorts rockstjärnor efter det, säger Anna Karlsson.

15 000 följare

I Sverige ordnas det sedan några år tillbaka käpphästläger på flera ställen. De svenska käpphästexperterna framför andra heter Lisa Filipsdotter och Elsa Högberg som driver Stall Smultronbacken, som är en blogg, klubb och pysselfabrik för käpphästentusiaster. De har också skrivit och gett ut boken ”Käpphästar”, med tips på allt man behöver veta inom området och har nästan 15 000 följare på sitt Instragramkonto ”kepphastar”. På deras hemsida kan man bland annat läsa nyheter, som notisen om att Skotti, som har stått hos dem sedan 2014, har sålts. Orsaken till ägarbytet var Skottis skygghet som gjorde att han inte riktigt trivdes.

När lägret i Malmö pågår så sker det även delvis utanför verkstaden och det stall som inrättats där. På Instragram kan man följa olika berättelser där ”stallåterskapa” handlar om hästar som råkar ut för olika saker.

– När barnen kom igår så hade vår häst Toker försvunnit. Han är nervös och orolig av sig och kan därför reagera när det kommer många nya människor, säger Anna Karlsson.

Roligt att skapa

En av dem som är på lägret och som även rider på riktiga hästar är Edit Lindgård, elva år.

– Det roliga med käpphästar är att det nästan inte finns några gränser och att man får göra dem själv, säger hon.

Leia Lövendal, sju år, säger samma sak.

– Det roliga är att man får skapa sin egen häst, säger hon.

Under morgonmötet tar hon upp svans och spenar som två saker som käpphästarna skulle kunna förses med.

När det är dags för ridning så har praktikanten Saga Holmberg, som har riderfarenhet, fått rycka in som ledare.

– Hon kan alla termer och kan få det att kännas som att det är på riktigt, säger Anna Karlsson.

Precis som ridsporten i övrigt så domineras käpphästvärlden av tjejer, men killarna kommer. På första lägerveckan var en av sex deltagare kille. Följande lägervecka kommer två killar.    

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Återskapa

Återskapa är en kreativ verkstad i kulturhuset Stapeln, Malmö. I verkstaden finns verktyg, maskiner samt spillmaterial från företag som besökare kan använda sig av. Verkstaden håller workshops, men den kan också användas vid privata fester.

Återskapas stall med käpphästar kommer att göra ett gästbesök på Malmö stads sommaraktivitet Urban beach tisdagen den 2 juli, så att besökare kan få prova på att rida och hoppa med hästarna.