Kultur & Nöje.

2014-10-22 20:23

Klassens ljus och skuggor

Inte för att jag behöver skryta. Men när min fru och jag i måndags morse tippade vilka som skulle nomineras till Augustpriset i huvudklassen – skönlitteratur för vuxna – prickade jag in fem av sex.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Att jag missade Carl-Michael Edenborgs Alkemins dotter kan förklaras med att den har recensionsdag först nästa torsdag. Annars var det en fin dag för ETC Helg.
I detta nummer har vi en recension av Kristina Sandbergs Liv till varje pris. Tidigare under hösten har vi publicerat recensioner av i tur och ordning Sara Stridsbergs Beckomberga – ode till min familj, Steve Sem-Sandbergs De utvalda, Lyra Ekström Lindbäcks Ett så starkt ljus. 

Den sjätte nomineringen – Ida Börjels Ma, en drabbande diktbok – utgavs redan i januari. Eftersom dessa kultursidor drog igång först i september har den boken av lätt förstådda skäl inte uppmärksammats. Kan rådas bot på. ETC Helg har för avsikt att bli bland de bästa i Sverige på litteraturbevakning. Vi har redan kommit en bit på vägen, ännu återstår mycket.

Augustprisets mest nyckfulla kategori är förstås facklitteraturen. Och var går gränsen mellan skön och fack? Det kommer att utredas på dessa sidor framöver.

För att återvända till huvudklassen, så ser man en föryngring inom skönlitteraturen – eller kanske snarare i bedömningen av den. Bland de nominerade är Sem-Sandberg klart äldst, född 1958. Lyra Ekström Lindbäck är född 1990. Branschens behov av fräscha namn? I så fall subtilt uppsnappad av juryn? Eller den hart när klassiska svenska rädslan att framstå som mossig och mindre (post)modern?

Låt det vara sagt en gång för alla: förutom Edenborg, vars roman jag inte läst och således inte kan ha någon åsikt om, är det utmärkta val. Fem författare som var och en på sitt vis arbetar med teman och språk. Fem rätt unika författarskap. Fem suveräner. Ingen av dem överdrivet publicitetssökande. Ingen av dem, såvitt jag förstår, beredd att dagtinga med den estetiska eller etiska övertygelsen.

Vad jag möjligen kan sakna är lättheten. Humorn, självironin, den världsliga sarkasmen. Det finns ett allvar hos de fem jag läst som aldrig kan kritiseras hos den enskilde. Men som sammantaget kan kännas en aning tövande och dävet. Ett gravallvar som möjligen hänger samman med den folkhemska lutherska andan. Och som troligen speglar juryns preferenser och referenser.

Därför en avslutande provkarta över författare som  i n t e  nominerades till Augustpriset. De är samtliga äldre än Steve Sem-Sandberg och de heter i bokstavsordning: Majgull Axelsson, Sigrid Combüchen, Kjell Espmark, Elsie Johansson, Theodor Kallifatides, Torgny Lindgren, Lotta Lundberg, Lennart Sjögren, Bruno K Öijer, Klas Östergren.

De kan vinna Augustpriset

Sammanlagt hade 467 titlar skickats in till juryerna för bedömning, varav 18 titlar nomineras.

Skönlitteratur

Ett så starkt ljus av Lyra Ekström Lindbäck 

Beckomberga av Sara Stridsberg

Alkemistens dotter av Carl-Michael Edenborg

Ma av Ida Börjel

Liv till varje pris av Kristina Sandberg

Dom utvalda av Steve Sem-Sandberg

Fackbok

Naturlära av Lars Lerin

Plundrarna av Anders Rydell

Erik och Margot av Per Wästberg

Popmusik rimmar på politik av Anna Charlotta Gunnarson

Doktor Nasser har ingen bil av Tina Thunander

Vid tidens ände av Håkan Håkansson

Barn- och ungdomsbok

Vi springer av Joar Tibergs och Sara Lundberg

Tilly som trodde att av Eva Staaf och Emma Adbåge

Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn av Malin Axelsson

Mördarens apa av Jakob Wegelius

Vi är vänner av Eva Lindström

Nu leker vi den fula ankungen av Barbro Lindgren och Eva Lindström