Sexspalt.

2017-10-31 18:45
Karina Bäckström, sexolog.
Karina Bäckström, sexolog.

Jag vill inte ge oralsex – vad ska jag göra?

”Jag har en spontan motvilja mot det - och det är jobbigt att gapa”. Karina Bäckström svarar på läsarfråga.

Fråga: Jag vill ha råd kring kravet på att ge män oralsex. Jag säger ”krav”, för det budskapet har jag fått från tjejtidningar, porren, populärkulturen, sexpartners och även kvinnliga vänner som tycker att det är en plikt. Jag har svårt att värja mig mot den här normen, fast jag tycker det är självklart att inte göra något man inte gillar. Jag har en spontan motvilja mot det, har känsligt smak- och luktsinne och lättutlöst kräkreflex, det är jobbigt att gapa.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Sedan har vi föraktet mot denna sexakt som jag också upplever finns i vår kultur. Jag har blivit tjatad till det, känt mig tvingad, tvingat mig själv.

Jag kan känna att jag ”borde”, särskilt som jag låter män gå ner på mig om de gärna vill (tycker i och för sig att det inte är riktigt samma sak, de får väl inte kräkreflex eller riskerar kallas fula saker?). Egentligen tycker jag inte sex borde handla om rättvisa utan att hitta det man gillar gemensamt, att det ska kännas bra för bägge. Min ”lösning” är att jag använder tungspetsen utan att ta in den i munnen.

Det brukar vara rätt uppskattat och är inte direkt plågsamt för mig, tycker dock det är jobbigt att få sekret i munnen. Fördelen med den här kompromissen är att killen känner att han får oralsex och att jag undviker att bli tillsagd att göra det, vilket jag upplever som mer förnedrande. Nackdelen är att jag blir helt avtänd och inte får ut något av sexet som följer.

Hur ska jag förmedla det? Har tänkt på smaksatta kondomer, men hur motiverar det om vi testat oss och inte har det annars? Finns det någon teknik för att undvika försatsen? Och blir det så värst roligt för någon av oss om det är uttalat att jag egentligen tycker det är äckligt? Ska jag chansa på att säga att det inte står på menyn och hoppas han nöjer sig med smekningar och samlag? Jag är rädd att inte kunna behålla en relation om jag inte gör det här som de flesta kvinnor ställer upp på. Kanske är det värt att ha dåligt sex ibland?

Svar: Oralsex är inte ett måste för att ha en relation. Prata med din partner och säg att det inte är din grej att ge. Om han gillar oralsex eller blir besviken av att inte få är inget konstigt, MEN det är inte lika med att du har gjort fel eller att det krävs av dig! Utifrån vad man gillar och vill göra så ger och tar man emot olika. Kondom är ett alternativ om det gör att du uppskattar oralsex mer, men om det fortfarande handlar om att härda ut och sedan tappa lusten för egen del tycker jag det är bättre att ni hittar praktiker som båda gillar.