Tre frågor.

2021-03-18 08:10
  • David Johanssons bidrag till Årets bild. Bild: David Johansson
    David Johanssons bidrag till Årets bild.
Puffetikett
Dagens ETC

”Jag tävlar mot svinbra fotografer”

Fotografen David Johansson,  tar hem tredjepriset i kategorin ”Vardagslivsreportage utrikes” i tävlingen Årets Bild, med bilder från sitt examensarbete om bröllop i Tanzania.

Hur känns det att bli nominerad till Årets bild?

– Det är skitkul. Det är verkligen ärofyllt bara att bli nominerad till den här tävlingen, så det är jag stolt över. Det är den största tävlingen inom fotojournalistik och jag är bara en nykomling i kretsen och nu tävlar jag mot svinbra fotografer som är med och tävlar för de största tidningarna.

Vad handlar ditt bidrag om?

– Temat för examensarbetet var ”glitter” och då tolkade jag det som lyx och tänkte direkt på bröllopen. De är väldigt färgglada, lyxiga och pampiga. För många är det det största som händer i deras liv. Man ska ha tre stora fester och det kostar mer än ett svenskt bröllop, trots att de flesta tjänar mindre än en västerlänning. Ändå pumpar man in alla pengar man har eller skuldsätter sig för att få den här lyxen i några dagar, det tycker jag är intressant.

Vad gör du just nu och vad har du för framtidsplaner?

– Nu gör jag min praktik på ETC. Här får jag följa med och se andra människors vardag, jag får fotografera olika personer och händelser och samtidigt lära mig hur det är att jobba på en redaktion. Tidigare har jag mer jobbat med egna projekt men nu lär jag mig hela kedjan, från idé till slutprodukt. Sen tar jag examen i maj och då tänker jag söka lite jobb, kanske bege mig hemåt till Småland och se om jag får jobb på lokaltidning. Annars åker jag nog till Tanzania och frilansar mot svenska tidningar.

Uppdatering: David Johansson tog hem tredjeplatsen i tävlingen – stort grattis! I Dagens ETC finns hans bilder att se bland annat i reportaget om Maein Buyian som arbetade för 36 kronor åt Indian Garden, intervjun med Jyothi Svahn om stulna adoptivbarn och så sent som idag i reportaget kring den politiska striden om Västerås flygplats.