Sexspalt.

2016-02-16 19:00

”Hur undviker jag att göra någon illa?”

Varje vecka svarar sexologen Karina Bäckström på läsarfrågor om sex i Dagens ETC:s feministiska och hbtq-vänliga sexspalt.

Fråga: Hur kan man bejaka sin sexdrift utan att skada någon? Jag har nära till katastroftankar och mardrömsscenarion. Kommer jag göra någon illa, kanske utan att ens tänka på det? Det knyter sig i bröstet när jag i förbigående reagerar och tycker att någon är snygg. Vill inte utsätta någon för något. Det känns ibland som att det enda säkra, humana alternativet är att lägga locket på till hundra procent, men det är bara att undvika problemet. Jag vet att man lär sig av sina misstag men jag förstår inte hur man ska kunna relatera den tanken till sex. Är det inte för mycket som står på spel? Hur står man ut med den här balansgången?

Svar: När det gäller oro att skada någon vid sex är frågan om du verkligen har önskningar som kan riskera att skada någon eller om det är överdriven oro och ångest. Har man lätt att oroa sig, älta det man gjort och inte gjort, svårt att släppa tankar på misstag och på risker kanske man ligger nära GAD, generaliserat ångestsyndrom. Ofta söker man försäkran från andra att man är normal/tänker rätt/inte gjort fel. Det känns bra för stunden men hjälper en bara att vara kvar i oron. Man behöver träna sig att stå ut med ovissheten, eller balansgången som du skriver.

Har du specifika önskningar eller begär som går ut på att skada eller göra saker mot någons vilja tycker jag att du ska ta det på allvar och söka hjälp hos någon som är kan området. Preventell, hjälplinje vid oönskad sexualitet har telefonnummer 020-667788 och kan ge råd vart du kan vända dig. Rör det sig om ”tänk OM jag skulle råka skada någon/vill skada någon” kan det vara överdriven oro eller tvångstankar. Det betyder inte att man vare sig vill eller kommer göra det man tänker, utan tvånget handlar om själva tanken. Tänk om jag är förövare, pedofil, en ond människa etcetera. I dessa fall hjälper det inte att undvika sex och nära relationer. Undvikandet gör att det kortsiktigt känns bra men det förvärras på lång sikt och oron ökar. Tvångstankar kring sex är mycket plågsamma och leder ofta till stort lidande och skam.

Inom terapiformen KBT arbetar man med att stå ut med de plågsamma tankarna vilket är jobbigt inledningsvis men som på sikt kan leda till minskad ångest och ett annat förhållningssätt till tankarna. Tankar är bara tankar och inte verkligheten. Bara för att jag tänker en sak kommer det inte automatiskt att ske. Jag tycker att du ska söka hjälp hos sexolog och försöka jobba med dessa tankar.

Läs också tidigare sexspalter:

”Han kommer efter 30 sekunder – vad ska vi göra?”

”Sex är väldigt ångestladdat för mig – hur får man hjälp?”

”Vad kan jag göra för att avdramatisera sexet och få henne att slappna av?”

”Jag vill verkligen kunna vara i stunden och få orgasmer”

”Jag har svårt att inte komma om jag inte kopplar bort tankarna från nuet”

”Jag kommer fyra gånger oftare än han gör. Det stressar mig.”

”Mina bröstvårtor är känsliga och okänsliga samtidigt”

”Kan inte komma om jag inte fantiserar samtidigt”

”Efter tio år och två barn har min man och jag inte sex alls”

”Går det att öva upp förmågan att dra ut lite på det roliga?”

”Knepigt med piller som ska öka kvinnors sexlust”

”Hur och när pratar man bäst med sitt barn om sex på ett normkritiskt sätt?”

”Varför kräver inte alla vettiga män ett vettigt p-medel?”

”Vad gör sexpillren egentligen med kroppen?”

”Jag tycker snippa låter så fånigt och tillgjort”

”Hur mycket styrs sexet av mannens utlösning?”

”Blir så ledsen. Vill ju inte sluta med sex!”

Har du också frågor om sex? Mejla på sexspalten@etc.se