Kultur & Nöje.

2019-05-13 17:45
Bild: Lars Peterson
Puffetikett
Dagens ETC

Hundra års fotoböcker ställs ut på Malmö konsthall

På onsdag hålls vernissage för en utställning om danska fotoböcker från 1919 till i dag på Malmö konsthall. Utställningen öppnas samtidigt som den nederländska designduon Odd Matter Studios håller en artist talk.

Utställningen ”Den danska fotoboken 1919–2019” presenterar 50–70 danska fotoböcker, bland annat ”Dyrehaven” av Sigvart Werner, som gavs ut 1919 och som räknas som den första danska fotoboken. Curatorer och redaktörer för utställningen är Carsten Brandt, som under många år har skrivit om fotografi, Tommy Kirkegaard, antikvarisk bokhandlare, samt Finn Larsen som är fotograf och bildkonstnär. Utställningen i Malmö är en del i arbetet med att ställa samman en kommande bok med exempel på 200 exempel på bra och ­viktiga fotoböcker från de senaste 100 åren.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Oväntade koncept”

Direkt efter vernissagen blir det artists talk med Georgi Manassiev och Els Woldhek, som tillsammans utgör designduon Odd Matter Studio.

– I deras verk möts tekniker från olika historiska perioder och resultatet blir unika, oväntade koncept och objekt, säger Leena Leeb-Lundberg, kommunikationschef på Malmö konsthall.

Designduon, som är baserad i Rotterdam, Nederländerna, har bland annat skapat möbelserien Guise där tekniken ”scagliola”, en handmålad marmorteknik från 1600-talets Italien, varvas med regnbågsskimrande billack.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta

Utställningen ”Den danska fotoboken 1919–2019” pågår till den 9 juni. Vernissagen hålls onsdag 15 maj klockan 17–19.

Den nederländska designduon Odd Matter är i Malmö inom ramen för Iaspis internationella residensprogram i Malmö för en residensvistelse under maj och juni månad med Form/Design Center som värd. Duon verkar i gränslandet mellan konst och design och arbetar undersökande med processer och material.