Samtalet.

2017-05-06 17:00
  • Henrik Berggren är aktuell med sin första soloskiva, ”Wolf’s heart”, den första utan Broder Daniel, där Håkan Hellström en gång var med. ”Det är jätteroligt att det går så bra för honom, det finns inget dåligt med det. Han får lyckas för oss andra också p Bild: Nora Lorek
    Henrik Berggren är aktuell med sin första soloskiva, ”Wolf’s heart”, den första utan Broder Daniel, där Håkan Hellström en gång var med. ”Det är jätteroligt att det går så bra för honom, det finns inget dåligt med det. Han får lyckas för oss andra också p
  • Bild: Nora
  • Han lider av den obotliga sjukdomen ME/CFS, som bland annat innebär kronisk trötthet men också muskelvärk och utmattning. Så efter lite mer än en timme konstaterar han att han måste lägga sig. Bild: Nora Lorek
    Han lider av den obotliga sjukdomen ME/CFS, som bland annat innebär kronisk trötthet men också muskelvärk och utmattning. Så efter lite mer än en timme konstaterar han att han måste lägga sig.
  • Den 24 maj är det premiär på den turné som på grund av sjukdomen kommer att nå nöjesfält och festivaler. Bild: Nora Lorek
    Den 24 maj är det premiär på den turné som på grund av sjukdomen kommer att nå nöjesfält och festivaler.

Henrik Berggren: ”Jag har avundats den normala tillvaron”

”Jag vet inte hur jag ska kunna överträffa den här skivan”

Det har gått åtta år sedan Broder Daniels sista spelning på Way Out West i Göteborg. Nu står Henrik Berggren, sargad av en obotlig sjukdom, på egna ben utan att behöva kompromissa, med ”Wolf’s heart”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det enda som bryter av det svarta är den skrynkliga papperskassen från Hemköp. Men under rocken bär Henrik Berggren en randig långärmad tröja.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Att intervjua artister på hotellrum är ingen ovanlighet, men den här gången befinner vi oss här för att han är sjuk. När som helst kan han bli akut trött. Han lider av den obotliga sjukdomen ME/CFS, som bland annat innebär kronisk trötthet men också muskelvärk och utmattning. Så efter lite mer än en timme konstaterar han att han måste lägga sig. Han ursäktar sig, tar på sig ögonbindel och stoppar i öronproppar och lägger sig på sidan i den stora dubbelsängen i rummet där fönstren vetter ut mot Centralstationen och dess myller av människor och tågräls.

Sjukdomen slog till när en influensasjuk Henrik Berggren var i USA för fyra år sedan, sedan dess har han inte lämnat Göteborg en enda gång. I början visste han inte om han skulle dö, han förstod ingenting.

När han fortfarande är alert försöker han förklara varför han har gjort en skiva utan Broder Daniel. På sin lite spruckna göteborgska som gör att han säger ska med samma A som när en läkare ber en patient att öppna munnen, konstaterar han att det har varit bestämt så länge att han ska göra en skiva att han inte kunde dra sig ur.

– Nu när jag är sjuk är ingenting så viktigt egentligen, men jag kunde inte vifta bort de idéer och erfarenheter som jag samlat på mig och som jag ville göra något av. Så om jag inte hade gjort skivan hade det känts som om allt det varit helt meningslöst. Jag var tvungen helt enkelt.

Han tystnar en stund, som han ofta gör och säger sedan att det är den funktion han har i tillvaron, att göra musik och att han skulle få dåligt samvete gentemot sig själv om han inte förverkligade de där idéerna och fick ur sig just de tankarna.

Ett fenomen svårt att förklara

Broder Daniel är ett fenomen svårt att förklara för den som inte var med eller som har drabbats senare. För mig som bodde i Göteborg och såg dem göra kaotiska spelningar runt om i stan, var bandet först ett mysterium som jag inte blev klok på. De hade något magnetiskt som lockade och pockade, något farligt och något galet, men de kunde också vara helt värdelösa live och kännas som en enda stor jakt efter bekräftelse och påklistrat utanförskap. Vissa dagar tyckte jag så och argumenterade gärna högljutt för detta men till slut kunde jag inte värja mig. De gjorde ju förbannat klistriga låtar, slamriga energiknippen med klockrena refränger och tonvis med attityd och deras spelningar kunde landa precis var som helst. För mig handlade det nog inte om att de sjöng om mig och mitt liv, men så var det för många, många andra, som satte fast sina stjärnor på sina kinder, som kände att Henrik Berggren sjöng om just precis hen. De blev talespersoner för outsiders, för kufarna och för de hämningslösa.

Sedan tog det slut. Egentligen när bandmedlemmen Anders Göthberg tog livet av sig, men understruket med feta streck när Broder Daniel utan honom, sa tack och hej till sin gråtande publik i Slottsskogen, på Way Out West i Göteborg samma år, 2008.

– Jag var redan då inställd på att jag skulle göra något själv så just i den situationen kände jag inte så mycket. Jag tror också att om andra känner väldigt mycket så känner de för en själv också på något sätt. Det kändes mer när vi repade, att Anders inte var med. Då var saknaden så tydlig.

Tröttheten slår till blixtsnabbt

Wolf’s heart är en personlig skiva, en varierad och faktiskt vacker skiva. Den blev som Henrik Berggren hade tänkt sig den. Så var det aldrig med Broder Daniel. Det blev alltid annorlunda. Det blev alltid som det blev. Efter många kompromisser.

– Just nu känner jag att jag inte kan överträffa den här skivan och jag har ju redan sagt i intervjuer att jag inte ska göra någon mer skiva. Men jag har faktiskt skrivit några låtar på sistone. Som handlar om sjukdomen. Så något mer blir det säkert.

Nu tackar han sin producent Charles Storm som lyckades få fram det som fanns i låtskrivarens hjärna. Tröttheten slår till blixtsnabbt och den omständigheten gör att han har fått tid på sig i studion, ingenting har stressats fram. Från början fanns inget skivkontrakt, ingen deadline, ingen som hade synpunkter. Han använder till och med ordet lustfyllt när han beskriver arbetet.

– Jag känner att folk kommer att tycka om skivan. Eller så är det fel på dem. Det finns ingen brist på självförtroende eller tro på skivan. Om folk tycker om den blir jag glad, men om någon inte tycker om den så tänker jag nog mer: ”Vilken imbecill”. Broder Daniel fick alltid medelmåttig kritik, alltid treor och fyror. Men har vuxit till något annat i efterhand.

På skivan sjunger han om varghjärtat, om sårad kärlek och om det negativa tänkandet som varit en stor del av hans liv och personlighet.

– Förut kände jag mig utanför socialt. Nu är jag utanför existentiellt. Jag är inte en del av gemenskapen av levande ting. Utanförskapet är mycket kraftigare. Jag har avundats den normala tillvaron, men det gör jag inte längre. Dörren har varit öppen fram till och med sjukdomen. Nu är den stängd. Jag hade kanske valt att bli något annat än musiker. Det har kanske aldrig varit realistiskt, men tankarna har funnits där.

Han säger att det nog hade varit klokt att stänga dörren tidigare, men att det inte går. Om man inte råkar vara helt trygg ekonomiskt. Det har han aldrig varit i närheten av att vara.

– Förut var den oron en ständig orsak till en känsla av otrygghet. Jag hade nog kunnat leva rätt gott på musiken om jag hade varit mer produktiv än de fyra skivorna som Broder Daniel gjorde. Det har varit ett högt pris att betala för att leva ett fritt liv. Mina föräldrar har alltid tyckt att jag borde skaffa mig ett mer borgerligt yrke.

I december 1999 träffade jag Henrik Berggren för Göteborgs-Postens numera nedlagda fredagsbilaga Aveny. I texten jag skrev raljerade jag över hans slappa handslag och hans sömnvanor. I jakten på en intervju ringde jag och väckte jag honom två gånger om. Fyra på eftermiddagen. ”Det är en konstant orsak till problem. Jag försöker ändra på mig hela tiden så att jag får en normal dygnsrytm. Jag börjar nästan tro att det är en sjukdom, typ insomnia eller nåt.” Den kommentaren känns lite läskig nu, nästan 20 år senare, men han menar att det då bara handlade om att han tyckte om att vara vaken på natten och att det var då kreativiteten kom. Det är fortfarande så att Henrik Berggren trivs bäst när andra sover och att han hatar att gå och lägga sig. Men det handlar om att han gillar att göra som vi andra inte gör. Att hålla sig inom fastställda ramar är inte hans grej.

– Jag hade haft mindre problem i livet om jag var mer som andra. Livet hade varit enklare och bekvämare. Men jag hade nog inte gjort musik då.

Läs vidare på nästa sida: ”Jag har förlorat 90 procent av mitt liv”

Henrik Berggren

Sångare och låtskrivare, aktuell med sin solodebut, ”Wolf’s heart”. Var tidigare frontperson i Broder Daniel, där bland annat Håkan Hellström var med.

Gör ett antal spelningar i sommar:

24 maj Stockholm, Gröna Lund

1 juli Norrköping, Bråvalla

7 juli Borlänge, Peace & Love

21 juli Göteborg, Liseberg

29 juli Östersund, Storsjöyran

17 augusti Malmö, Malmöfestivalen